Hrana ima direktan utjecaj na mnoge aspekte života, uključujući zdravlje srca. Određena hrana može da poboljšati nivo holesterola i zauzvrat smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Održavanje holesterola na normalnom nivou odabirom pravilnih namirnica pomoći će vam da živite zdravije.
Orašasti plodovi
Sadrže
puno hranjivih sastojaka, uključujući zdrave masnoće, vlakna i
antioksidanse. U pregledu tri velike studije, ljudi koji su jeli više
orašastih plodova imali su manji rizik od kardiovaskularnih i koronarnih
bolesti.
Orasi su posebno izvrsni za zdravlje srca, jer sadrže
vrlo bitnu omega-3 masnu alfa-linolensku kiselinu koja je povezana sa
smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog ili
moždanog udara.
Avokado
Ovo zeleno voće sadrži puno zdravih mononezasićenih masti i prehrambenih vlakana koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola.
Ispitivanje
iz 2020. godine otkrilo je da ljudi koji su imali prekomjernu tjelesnu
težinu ili su gojazni i koji su jeli jedan avokado dnevno kao dio
cjelokupne ishrane, imali su poboljšani profil holesterola u poređenju s
vremenom prije uvođenja avokada u ishranu.
Ječam
Ječam
je zrno bogato beta-glukanima. Riječ je o vrsti topivih vlakana koja
pomažu u snižavanju nivoa holesterola interakcijom sa mastima i žučnim
solima u probavnom traktu.
Pregled i metaanaliza nasumičnih
kontrolisanih ispitivanja iz 2016. godine otkrila je da beta-glukan
ječma snižava nivo holesterola. Zbog toga uključivanje ječma u ishranu
može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Crna čokolada
Može
se činiti kontradiktornim, ali dodavanje malo tamne čokolade i kakaa u
ishranu moglo bi koristiti srcu. Studije su pokazale da flavonoidi
prisutni u tamnoj čokoladi i kakau mogu smanjiti rizik od srčanih
bolesti.
Međutim, nije dobro jesti previše čokolade, jer je ona
često bogata dodatnim šećerima, što može negativno utjecati na zdravlje
srca. Najbolje je ograničiti dnevni unos crne čokolade na jednu manju
porciju i odabrati onu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa, prenosi
Index.hr.
(Vijesti.ba)