(VIDEO) U “Jutru u 7” o projektu nenasilne komunikacije – „Sigurna djeca u nesigurnom društvu“

Udruženje “Mreža nenasilne komunikacije” u Bosni i Hercegovini promovira, proširuje i integrira nenasilnu komunikaciju, stvarajući zajedno sa građanima BiH okruženje koje poštuje univerzalne ljudske potrebe.

Upravo jedan od projekata Udruženja dobio je nedavno podršku od Fondacije tuzlanske zajednice.

„Sigurna djeca u nesigurnom društvu“ kojeg će realizovati Uruženje „Mreža nenasilne komunikacije“, čije će se osoblje, objašnjava Marica Lazić iz ovog udruženja, kroz svoj projekat baviti posljedicama koje je pandemija ostavila na živote djece:

„Kroz svoj rad smo uvidjeli da je uticaj pandemije na djecu bio velik. Cijela ova situacija podrazumijevala je da se nekako moramo nositi sa stresom i cijelom nejasnoćom koja nas je zadesila.

Način na koji su se obitelji nosile sa tim unutar svog okruženja, kako smo izašli na kraj s tim kao društvo, kroz reorganizaciju nastave, sve je to utjecalo na kvalitet života cjlokupne zajednice, a komunikacija je zapravo u svemu tome najbitnija.

Ono što smo mi željeli postići ovim projektom je razvijati rezilijentnost kod djece, da se lakše nose sa svim stresom koji ih okružuje.

Ojačati ih u komunikacijskim vještinama, dati im neke alate da bi znali na koji način da izađu na kraj sa svojim emocijama i kako da se zauzmu za svoje potrebe. Onda kada to nauče svako od njih će u svom okruženju postati pokretač određene promjene i znati kako da svojim vršnjacima bude podrška“ – kazala je za RTV 7 Marica Lazić, koja je bila gošča u „Jutru u 7“.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*