Potpisan plan saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Misije OSCE-a

Pomoćnik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef Vojno-političkog ureda u Misiji OSCE-a u BiH John Martin potpisali su danas, u prostorijama OSCE-a u Sarajevu, Plan saradnje između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu.

Potpisivanje Plana saradnje je izraz je kontinuiteta dugogodišnje uspješne saradnje između ove dvije institucije, temeljene na potpisanom Sporazumu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i OSCE-a u oblasti odbrane i sigurnosti, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Planom saradnje predviđeno je 15 projektnih aktivnosti u ovoj godini, koje uključuju edukaciju osoblja Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga BiH u oblasti implementacije sigurnosne politike, unaprjeđenja sigurnosnih i tehničkih uvjeta skladištenja, te rješavanja viškova naoružanja i municije, rodne ravnopravnosti, neširenja oružja za masovno uništenje, aktuelnih sigurnosnih izazova kao i implementaciju vojno-političkih obaveza proisteklih iz međunarodnih sporazuma, rezolucija i konvencija.

Provedba Plana saradnje podržava nastavak implementacije preuzetih međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine po pitanju odbrane u okviru vojnopolitičke dimenzije OSCE-a, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*