Sastanak kantonalnih vlasti i radnika „Aide“ bez rezultata

Oko 50 obespravljenih radnika Fabrike obuće „Aida“ iz Tuzle, danas su se okupili ispred zgrade Skupštine Tuzlanskog kantona, isčekujući rezultate sastanka predstavnika sindikata i menadžmenta preduzeća, sa mandatarom za sastav Vlade TK Begom Gutićem, predjsenikom Skupštine Senadom Alićem, i predsjednika klubova stranaka koje participiraju u kantonalnoj vlasti.

Nakon dvosatnih razgovora iza zatvorenih vrata, sastank je završen bez konkretnog dogovora. Kako nam je kazao predstavnik sindikata Fabrike obuće „Aida“ Hasan Užičanin, ne očekuju nikakav pomak do formaranja kantonalne vlasti, a prema onome što je rečeno na sastanku, to se neće dogoditi prije narednog petka. Mandatar Gutić je napustio sastanak nakon samo desetak minuta.

„Nema nikakvih obećanja. Kazali su, da su za sve ove godine za „Aidu“ dali šest miliona KM i to je istina. Samo tri miliona su dali na samoodrživost fabrike, a vidite gdje je fabrika. Rekao sam im da su čovjeku dali lonce da pravi za taj novac, danas bi imao fabriku lonaca. Znači, pare su „bacane u bunar“. Prošle godine su prema njihovom, dali 500 hiljada KM. Planiraju navodno da godišnje daju 200, 300 ili 500 hiljada KM, neka nam ne daju, neka dignu kredit i povežu staž, a za taj novac neka vraćaju kredit“, izjavio je Hasan Užičanin nakon sastanka.

Radnici su kazali da ne odbijaju posao, ali da im je prioritetno povezivanje 18 godina radnog staža. Kada je riječ o poslu, žele garanciju da će imati platu i uplaćene doprinose. Na sastanku je prisustvovao i menadžment „Aide“.

„Njihovi su argumenti uvijek, biće posla. Kažu posla će biti za pet dana, petnaest dana, kada to prođe kažu biće za sedam dana i tako u nedogled. Tako je već od septembra. Što nam nisu uplaćivali staž krive sada se sve vlade, one su krive što smo radili bez uplaćenog staža, jer mi smo državna firma“, kazao je Užičanin.

Kako je najavljeno ovom prilikom, od ponedjeljka su ponovo pred zgradom gdje je smještana Vlada TK, bez obzira da li će, i ko biti na vlasti u kantonu.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*