Sastanak ambasadora Republike Turske i gradonačelnika Tuzle

Novoimenovani ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini,Nj.E. Sadik Babur Girgin i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, susreli su se danas u Gradskoj upravi Tuzle. Sastanku je prisustvovala i trgovinski savjetnik Ambasade, gospođa Sevgin Gungor.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, izrazio je dobrodošlicu ambasadoru Republike Turske, te izrazio žaljene i suosjećanje sa narodom Turske koju su pogodili teški požari. Gradonačelnik Imamović se zahvalio turskom narodu i vladi na odluci vezanoj za izgradnju auto-puta Sarajevo – Beograd, te pri tome napomenuo da je za razvoj najmnogoljudnije regije u Bosni i Hercegovini veoma važna dionica tog autoputa: Tuzla, Brčko i Orašje.

U nastavku sastanka, gradonačelnik je predstavio Tuzlu i dosadašnju saradnju Grada Tuzle sa ambasadom Republike Turske u Bosni i Hercegovini i sa bratskom Općinom Tuzla iz Istanbula. Gradonačelnik se, također, zahvalio za obnovu Behram – begove odnosno Šarene džamije, koju realizujeTurska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA.

Ambasador Sadik Babur Girgin je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Tuzlu i zahvalio se gradonačelniku Imamoviću na srdačnoj dobrodošlici. Tokom susreta se razgovaralo i o privrednoj, kulturnoj i turističkoj saradnji. Dogovoren je nastavak saradnje na jačanju odnosa između Ambasade Republike Turske i Grada Tuzle, kao i na razvijanju saradnje privrednih subjekata, te organizacija iz oblasti kulture i obrazovanja, iz dviju prijateljskih država.

Gradonačelnik Imamović je ambasadora Girgina pozvao da ponovo posjeti Tuzlu, te da kroz obilazak grada još bolje upozna Tuzlu i potencijale za unapređenje saradnje. Ambasador Girgin je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, te pozvao gradonačelnika Imamovića da posjeti Ambasadu Republike Turske u Sarajevu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*