Dan zaljubljenih u Indiji izaziva mržnju

Svake godine na Dan zaljubljenih ili Valentinovo, dok su ulice svjetskih metropola pune balona u obliku srca, u Indiji se male, ali glasne konzervativne grupe agresivno suprotstavljaju bilo kakvom obilježavanju ovog praznika, protestirajući protiv zapadnih vrijednosti.

Za razliku od jedne grupe u Japanu koja se protivi “kapitalizmu zasnovanom na strastima” koji podstiče proslavu ovog praznika, konzervativne indijske grupe se bune protiv zapadnih vrijednosti za koje smatraju da su oličene u danu Svetog Valentina, koji se obilježava svakog 14. februara.

Indijske grupe se protiv ovog praznika bore na razne načine, uključujući vandalizam pri čemu lome stolove po kafićima i razbijaju prozore restorana, pozive na zabranu bilo kakvih proslava i prijetnje nasiljem parovima koji izražavaju ljubav na javnim mjestima, prenosi “Washington post”.

Grupa koja je ove godine privukla najveću pažnju zbog protivljenja Danu zaljubljenih je Hindu Mahasabha, ekstremno desničarska organizacija koja planira da vjenča sve one koji jedan drugom izraze ljubav, bilo lično ili putem društvenih medija.

Predsjednik ove organizacije, Čandra Prakaš Kaušik, kaže da će njegova grupa pratiti društvene medije i, čim vidi da neko nekom izražava ljubav, a da pri tom nisu u braku, zatražit će od njih da se vjenčaju.

Ukoliko par ne pristane, ova grupa planira da “kontaktira njihove roditelje – pogotovu one koji su aktivni na internetu – i zatraži od njih da vjenčaju svoju djecu ako se ona zaista vole”.

Dan zaljubljenih je relativno nov među inače mnogobrojnim praznicima u Indiji, kako vjerskim, tako i svjetovnim.

Vođa grupe Hindu Mahasabha objašnjava da je taj praznik odraz zapadnih vrijednosti te da se kosi s indijskom tradicijom, a posebno s hinduističkim vrijednostima.

-Mi nismo protiv ljubavi, pošto smo zemlja koja širi ljubav po svijetu, ali smo protiv zapadnog uticaja na naše društvo i širit ćemo tu poruku mira dijeleći bijele cvjetove – rekao je on.

Protesti protiv dana Svetog Valentina dobili su na razmjerama sa zamahom hinduističkih fundamentalnih grupa u Indiji.

Protivljenje međurasnim brakovima postalo je kamen temeljac njihove agende, a “ljubavni džihad” – ideja prema kojoj muslimanski muškarci pokušavaju da ožene hinduskinje i prisile ih da se preobrate u islam, postao je goruća tema među desničarskim grupama.

Dok će sutra, na Dan zaljubljenih, grupa Hindu Mahasabha pokušavati da zaljubljene uvede u brak, ali i deliti bijele cvjetove parovima u restoranima i tržnim centrima, kako je najavila, druge grupe poput hinduističke fundamentalističke Šiv Sene zaprijetile su nasiljem i upozorile da će “očitati bukvicu ljubavnim pticama”, prenosi Tanjug.

Uprkos protivljenju, Dan zaljubljenih će sutra biti obilježen širom Indije, s tim da će, ako Hindu Mahasabha uspije u svojoj namjeri, ove godine možda biti – više vjenčanja.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*