Od danas pa do kraja mjeseca mogu se očekivati pljuskovi i grmljavina

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do kraja augusta, osim stabilnog i suhog vremena, mogu se očekivati svježa i maglovita jutra, ali i dani u kojima će biti pljuskova praćenih grmljavinom i jačim udarima vjetra u pojedinim dijelovima zemlje.

Već danas, kako prognoziraju u FHMZ-u, izgledno je naoblačenje sa zapada, zbog prolaska frontalnog sistema koji će u Bosni usloviti pretežno oblačno, a u Hercegovini većinom umjereno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša je moguća na području Krajine i Posavine, od sredine dana i u ostalim krajevima zemlje.

“Ovaj nestabilni period zadržat će se i u srijedu tokom prijepodneva, nakon čega slijede postepeno razvedravanje i stabilizacija vremenskih prilika”, navode iz zavoda.

Današnje temperature zraka većinom će se kretati između 15 i 20, na jugu zemlje do 24 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 35 stepeni.

Za sutra se prognozira znatnija promjena temperaturnog režima pa se ujutro očekuju temperature između 10 i 15, na jugu zemlje do 20 stepeni, a najviše dnevne između 23 i 27, na jugu do 32 stepena.

Od 19. do 23. prognozira se suho vrijeme uz svježa i maglovita jutra. Očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretat će se od 9 do 14, u Hercegovini od 15 do 20, a maksimalne u Bosni od 26 do 31, u Hercegovini od 33 do 38 stepeni.

Nestabilnije vremenske prilike prognoziraju se i za period od 24. do 27. augusta, uz pljuskove praćene grmljavinom i jače udare vjetra na jugu zemlje, a potom slijedi stabilnije i suho vrijeme do kraja augusta.

Od 24. do 31. augusta jutarnje temperature u Bosni će biti od 10 do 15, u Hercegovini do 20 stepeni, danju temperature u Bosni između 26 i 31, u Hercegovini do 35 stepeni.

(RTv7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*