S hrvatskom ličnom kartom Hrvati iz BiH će putovati u EU

Izmjene Zakona o ličnim kartama Republike Hrvatske predviđaju više novosti, a najvažnija za hrvatske državljane van Hrvatske, uključujući i one u BiH, je da će moći dobiti hrvatsku ličnu koja će im služiti i kao zamjena za pasoš za prijelaz granice s velikim brojem zemalja.

Prema detaljima prijedloga zakona oko kojega je nedavno provedena i javna rasprava, a građani su elektroničkom poštom mogli dostaviti svoje prijedloge, hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj u ličnoj karti će se upisivati podatak o njihovom prebivalištu u inostranstvu, prema podacima o prebivalištu ispisanim u dokumentu koju im je izdalo nadležno tijelo države u kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili odobren boravak, piše Večernji list.

Toj kategoriji hrvatskih državljana hrvatska lična karta neće služiti kao dokaz njihog prebivališta.
Kada zakon stupi na snagu, osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj zahtjev za izdavanje lične podnosiće u bilo kojoj policijskoj stanici koja mu je blizu i koja će izdavati ovaj dokument. Za izdavanje lične kao i do sada trebaće jedna fotografija propisane veličine koja vjerno prikazuje osobu koja podnosi zahtjev, bez pokrivala za glavu, te se daje na uvid ranije izdana lična karta ili drugi dokument kojom se može provjeriti identitet podnosioca zahtjeva. Na ovaj način Vlada Zorana Milanovića će omogućiti hrvatskim državljanima van Hrvatske da se nakon uvođenja Šengenskog režima uopšte ne osjećaju kao iza željezne zavjese s obzirom da će praktično imati dokument kojim će dodatno ojačati status građana Evropske unije. “Osobna iskaznica moći će služiti i kao putna isprava za putovanja u pojedine zemlje koje dopuštaju da se na njihov teritorij ulazi s tom vrstom isprave”, navodi se u objašnjenju zakona.
Uz omogućavanje sticanja lične karte hrvatskim državljanima van Hrvatske, među najvažnijim ciljevima novog zakona o ličnoj karti, kako je istakao MUP RH, je uvođenje elektronske lične karte za hrvatske državljane koja bi sadržavala kontaktni čip na kojemu bi se, uz lične podatke koji se ispisuju na kartici lične karte, moglo pohraniti jedan ili dva certifikata od kojih je jedan za elektronski potpis, a drugi za osiguranje potvrde identiteta osobe kojoj je izdata lična.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.