TK vodeći po broju oboljele djece od malignih bolesti

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti ˝PIPOL˝ Tuzla prigodnim druženjem danas su obilježili Međunarodni dan djece oboljele od raka, 15. februar.

Djeca su na mini radionici pisala poruke, svoje želje i očekivanja, a najčešće su želje za zdravljem. Poruke su okačili na balone i pustili u zrak, simbolično u pet do 12, jer nemaju mnogo vremena za čekanje.

Danas je istaknuto da na godišnjem nivou u BiH od malignih oboljenja oboli od 50 do 60 djece. Tuzlanski kanton je na žalost vodeći po broju oboljelih, sa čak 15 do 20 slučajeva.

Najveći problem roditeljima i djeci predstavljaju neadekvatni uslovi liječenja. Većina djece mora putovati u Sarajevo što dodatno otežava proces izliječenja. Na sreću, projekat izgradnje Roditeljske kuće u Sarajevu je pri kraju. To će omogućiti humanije uslove i za djecu i za roditelje u procesu liječenja, jer će porodica biti na okupu, a to je djeci od presudnog značaja.

I u Tuzli je već duže vrijeme velika potreba za izgradnjom Roditeljske kuće, ali i za adaptacijom hemato-onkološkog odjeljenja na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla. Stoga su danas pozvali nadležne da ih ne zaborave i da im što prije omoguće adekvatnije uslove liječenja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*