Vijeća naroda RS-a sutra o spornom Zakonu o javnom redu i miru

Predsjedništvo Vijeća naroda Republike Srpske (RS) i klubovi delegata konstitutivnih naroda i ostalih razmatrat će sutra akte usvojene na prošlim sjednicama Narodne skupštine RS-a, među kojima i sporni Zakon o javnom redu i miru kojim su društvene mreže određene kao “javna mjesta”.

Takvo zakonsko rješenje izazvalo je osudu novinarskih udruženja, korisnika društvenih mreža, međunarodnih organizacija za zaštitu slobode izražavanja te opozicije u RS-u koji su ukazali da vlast u RS-u guši slobodu izražavanja i slobodu medija.

Smatraju i da usvojeni amandmani vladajuće većine suštinski ne mijenjaju osnovni tekst predloženog zakona niti su otklonili njegov negativni utjecaj na slobodu izražavanja.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari ranije je pozvao delegate u Vijeću naroda da se pozovu na ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Srba, Hrvata, Bošnjaka i pripadnika ostalih, te da odbace taj zakon, jer se njime krše osnovna prava zaštićena članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

– Smatramo da zaštita slobode izražavanja i omogućavanje slobodnog iznošenja mišljenja na stvarnom i virtualnom javnom mjestu predstavljaju “vitalni nacionalni interes” i demokratsku vrijednost koju baštine svi narodi i građani u RS – naveli su iz ovog udruženja.

Ukoliko Vijeće naroda RS ipak podrži zakon, Upravni odbor BH novinara apelirao je na predsjednika RS Milorada Dodika da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja i ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o javnom redu i miru.

Međutim, Dodik se već izjasnio da će ovaj zakon potpisati, jer poštuje volju skupštinske većine koja ga je izglasala, a kritičare Zakona nazvao je “drekavcima“.

Vijeće naroda RS-a razmatra sve akte usvojene u Narodnoj skupštini, te ukoliko ocjeni da ima povrede vitalnog nacionalog interesa nekog od konstitutivni ili ostalih naroda, može staviti veto na zakon.

U tom slučaju pokreće se postupak usaglašavanja zakona amandmanima, a ukoliko na kraju ne bude dogovora, konačnu odluku daje Ustavi sud RS.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*