Danas 24 godine od prve Djukanovićeve vlade

Za prvog premijera izabran je Milo Đukanović, vlada je imala šest ministara bez portfelja i 13 resornih i u Crnoj Gori je tako počeo period višestranačja.

Od 1990. do 2014. bilo je deset vlada, a premijeri i većina ministara bili su iz Demokratske partije socijalista koja je na parlamentarnim izborima, samostalno ili u koalicijama, dobijala većinsku podršku građana, piše “Pobjeda”.

Kuriozitet je da većina vlada, iako su najčešće imale apsolutnu podršku u parlamentu, zbog raznih razloga nisu “odradile” puni mandat.

Đukanović je tada, na svoj 29. rođendan, kao najmlađi premijer u Evropi počeo državničku karijeru – 24 godine kasnije on šesti put obavlja dužnost premijera, bio je i predsednik Crne Gore koju je poveo putem obnove nezavisnosti, što je i ostvareno 21. maja 2006.

Nova vlada je pre 24 godine ponudila izlaz – napuštanje dogovorne ekonomije, koja je tada bila dominantna, razvoj kroz promenu nepovoljne privredne strukture, modernizaciju sabraćajne infrastrukture (izgradnja autoputa koja bi se priključila na auto-put kroz Srbiju), reformu državne uprave, proizvodnju zdrave hrane, razvoj turizma, uvodjenje finansijske policije, raščišćavanje odnosa sa Saveznim izvršnim većem.

Događaji koji su usledili, među kojim je i raspad SFR Jugoslavije sa svim posledicama, nisu omogućili ovoj vladi da sprovede ni mali deo planiranog. Vlada je u toku dvogodišnjeg trajanja pretrpela niz personalnih promena zbog odlaska na druge dužnosti i ostavki nekih ministara.

(Mreža.org)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*