Med i cimet – ljekoviti par

Ljekovita svojstva meda su prilično poznata, a savremena istraživanja pokazala su i da cimet ima razna povoljna dejstva. A u kombinaciji, još su efikasniji.

Ajurveda, vjerovatno najstariji medicinski sistem koji je i danas u upotrebi, odavno koristi i med i cimet zasebno, a i u kombinaciji. U ajurvedi se med, na primjer, često prepisuje zato što pojačava korisno dejstvo ljekovitih sastojaka raznih biljaka i pomaže da ona prodru duboko u tkiva i ćelije.

Savremena istraživanja su pokazala da med ima blaga antibiotska svojstva, da pomaže ublažavanju upale grla i upala i iritacija kože. Postoji opsežno, dobro dokumentovano kliničko iskustvo u Rusiji u korištenju meda i drugih pčelinjih proizvoda u liječenju gastritisa i čira, ali i raznih drugih oboljenja.

Što se cimeta tiče, on sadrži dosta mangana, kalcijuma, gvožđa i biljnih vlakana. Istraživači su utvrdili da konzumacija cimeta pomaže snižavanju nivoa šećera u krvi u slučajevima dijabetesa tip 2. Druga istraživanja su otkrila da cimet ima sposobnost da suzbije gljivične infekcije rezistentne na lijekove. Kada se doda u hranu, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, cimet doprinosi da se ona ne pokvari. Istraživači Državnog univerziteta Kanzas, na primjer, utvrdili su da je cimet eliminisao bakteriju Ešerihiju koli iz nepasterizovanih sokova.

Cimet takođe pomaže sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Neka istraživanja su čak ukazala da cimet pomaže da se uspori razmnožavanje ćelija leukemije i limfoma, prenosi Zdrava hrana.com.

Ljekovita kombinacija
Jedno proučavanje danskih naučnika pokazalo je da je svakodnevna konzumacija kombinacije cimeta i meda dovela do značajnog poboljšanja čak i u ozbiljnim slučajevima artritisa. A neka istraživanja u Japanu i Australiji pokazala su čak da kombinacija cimeta i meda predstavlja podršku u tretmanu nekih oblika raka. Doza koja se koristila kretala se od pola kašičice cimeta sa kašičicom meda (u slučajevima artritisa), do kašičice cimeta sa kašičicom meda triput dnevno (kao podrška u tretmanu malignih oboljenja), donosi Healthynewage.com.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.