Počeli radovi na uređenju Ilinčice

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima obišao je jedno od omiljenih izletišta Tuzlanki i Tuzlaka, Ilinčicu, gdje su u toku radovi u okviru projekta „Panonsko-jadranska veza“, skraćeno PA.CON. Trenutno se završava uređenje 16 piknik lokacija, vrši se postavljanje ulične LED rasvjete, au toku je provođenje procedure za izbor najpovoljnijeg izvođača za radove na uređenju objekta Doma prirode.

Projekat PA.CON se finansira kroz EU INTERREG Program prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Nositelj projekta PA.CON je Općina Nijemci iz Hrvatske, dok su partneri iz Bosne i Hercegovine Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA, a partneri uz Crne Gore Centar za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore.Naime, u okviru javnog poziva koji je bio otvoren do 21. decembra 2018. godine, prispjelo je 161 aplikacija partnera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje je ocijenio zajednicki odbor za pracenje projekata, kojeg cine lokalni, regionalni i nacionalni predstavnici svih navedenih zemalja. Projekat iz Tuzle je nadmašio tako jaku konkurenciju i jedan je od osam odobrenih projekata u oblasti razvoaj turizma i očuvanja kulturnog i prirodnog naslijeđa. Ugovor o realizaciji projekta je potpisan u novembru 2020., a planirano trajanje projekta je 24 mjeseca.

„Ovaj projekat je jako lijepa priča, koju odavno planiramo. Dakle, kad krenete pješice zelenim pojasem od sjevera Tuzle, od vrha Slane Banje pored Trnovca, preko kompeksa  Slane Banje , preko kompleksa slanih jezera, kroz park sa spomenikom prvom bosanskom kralju , kroz čitavu pješačku zonu, ne možete naići na automobil. Jedino kad prođete od Korza kroz Bankerovu imate tri koraka da pređete onu cestu prema pozorištu, onda vas čeka plava pasarela i možete pješke sve do Ilinčice, ovog nekada omiljenog izletišta svih građana Tuzle. Ilinčica je dovoljno visoka da bude vazdušna banja i to je nešto što nama treba i u ljetnjem i u zimskom periodu. Projekat se tiče poboljšanja kvaliteta života građana Tuzle i povećanja i poboljšanja turističke ponude Tuzle jer, vidjeli ste da smo sve atraktivnija turištička destinacija .U toku su radovi na uličnoj rasvjeti u dužini od 1200 m. Dalje,postavlja se 16 uređenih piknik lokacija, zatim će biti označeno 4 kilometra trim i istovremeno biciklističkih staza i još neki drugi sadržaji. Imat ćemo i tri uređena vidikovca i, onda ide tačka na i, Dom prirode, uređenje postojeće zgrade koja je u vlasništvu grada i uređenje oko zgrade. Koristit će se i za edukaciju i za boravak gostiju, učenika, mladih, turista, a vršit će i ugostiteljsku funciju“, izjavio je gradonačelnik Imamović prilikom obilaska radova na Ilinčici.

Ukupna vrijednost projekta Panonsko-jadranska veza, u okviru kojeg će se realizovati aktivnosti na uređenju park šume Ilinčica, prema predloženom budžetu u projektnom prijedlogu za partnere iz sve tri zemlje je: 2.075.228,32 EUR od čega je ukupni iznos EU granta 1.751.285.15 EUR. Budžet za Bosnu i Hercegovinu (Tuzlu) iznosi: 728.036,97 EUR od čega je EU grant: 614.390,39 EUR (84,39% finansira Evropska unija), a sufinansiranje Grada Tuzle je u vrijednosti od oko 105.000,00 KM.

(RTV7/ Grad Tuzla)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*