Nagrađeni britanski vojnici koji su pomagali bh. porodicama stradalim u poplavama

Ove sedmice je u Velikoj Britaniji medaljama nagrađeno 100 vojnika za njihov humanitarni rad u junu 2014. godine u Tuzli i sjeveroistočnoj Bosni.

Narednik Steven Beattie (Royal Regiment of Scotland), jedan od vojnika koji se zatekao u Bosni i Hercegovini za vrijeme velikih poplava u maju 2014. godine, kad se odlučio priključiti domaćim snagama u pomaganju porodicama koje su ostale bez svojih domova.

U maju 2014. godine Balkan su zahvatile najveće poplave zabilježene u posljednjih sto godina. Kiša koja nije prestajala padati ostavljala je iza sebe poplavljena područja, uništene kuće, razorene mostove i usjeve. Poplave su, piše Newsletter.co.uk, bile najgore u Sarajevu i području Tuzle, kao i u centralnoj Bosni.

Narednik Beattie (29) je ispričao da su vojnici poslani u Bosnu kako bi vježbali i imali treninge, no na kraju su se pridružili domaćim snagama u operaciji čišćenja koja je trajala tri sedmice.

“Sve njihove stvari su bile uništene, a na ulici su ležali fotoalbumi. Ljudi su ginuli i gubili sve”, priča narednik Beattie, te dodaje kako su bili iznenađeni gostoprimstvom.

“I iako su porodice bile uznemirene zbog svega što se desilo, bili su najgostoljubiviji narod koji sam ikad sreo. Iako su izgubili sve, čim smo stigli, pred nas su počeli iznositi hranu i piće”, ispričao je Beattie.

Kaže kako je ovo iskustvo za većinu vojnika bilo izuzetno poučno.

“Mi u Velikoj Britaniji sjedimo i žalimo se na porez i vladu, no ako odete negdje drugo, onda iznenada shvatite da život i nije tako loš i da je nama u Britaniji prililčno dobro, shvatite koliko zapravo znači imati sigurne uslove za život i stabilan krov nad glavom”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*