New York usvojio zakon o zabrani prodaje automobila na fosilna goriva

Za 14 godina u New Yorku će biti zabranjena prodaja automobila koji koriste fosilna goriva.

Država New York je usvojila zakon prema kojem od 2035. godine neće biti dozvoljeno prodavati automobile na fosilna goriva,, što znači da će svi novi automobili morati imati emisiju “ravnu” nuli.

Njujoršli Senat i Skupština su dali prijedlog koji je u zakon svojim potpisom pretvoriila guvernerka Kathy Hochul, a radi se o pokušaju smanjenja emisije gasova staklene bašte do 35 posto kako bi se na taj način napredovalo ka ostvarenju klimatskih ciljeva, uključujući smanjenje GHG emisija od 85 posto do 2050. godine.

Međutim, New York ima mngoo posla, jer trenutno u ovoj državi električni automobili čine samo 1 posto prodanih vozila.

Zbog toga prema novom zakonu nekoliko državnih agencija moraju sarađivati na razvoju strategije tržišta električnih vozila, koja treba biti spremna do kraja sljedeće godine. Potrebno je pronaći izvodiv način da se od 2035. godine u državi prodaju čak i off-road vozila i oprema bez emisije gasova.

Osim što treba uvjeriti ljude da kupuju električna vozila, New York mora izgraditi i mrežu punjača, a njihove lokacije uključuju stanove, prodavnice, tržne centre i parkinge.

Kalifornija također ima zakon kojim se zabranjuje prodaja novih automobila sa SUS motorima od 2035. godine, a nešto slično ima i Massachusetts. Pokušaj uvođenja istog zakona u Washingtonu je propao.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*