Na poziv Komšića predsjednik Austrije dolazi u BiH u decembru

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je danas na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u New Yorku, imao sastanak i s predsjednikom Austrije Alexanderom van der Bellenom.

Kako Klix.ba ekskluzivno saznaje, Komšić i Van der Bellen su razmijenili mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu, a potom i dogovorili posjetu Van der Bellena Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u decembru ove godine.

Komšić je prije ovog sastanka imao i susrete s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, kao i kratak susret s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

On će obaviti i niz drugih bilateralnih sastanaka prije i nakon svog obraćanja, koje je planirano za sutra.

Podsjetimo, tokom razgovora s generalnim sekretarom UN-a Guterresom predsjedavajući Komšić obrazložio je poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru euroatlantskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu i Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da susjedne države, koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još uvijek, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*