Izvještaj sa 7 kola 19. PL BiH u šahu

Šahovska Premije liga Bosne i Hercegovine završetkom 7 kola ulazi u svoj završni i najintersatniji dio. Poslije završenog 7 kola neke stvari su puno jasnije u donjem dijelu tabele i puno nejasnije u samom vrhu. ŠK „Bosna“ je visokom pobjedom nad ekipom ŠK „Goražde“ (5 ½ : ½ ) skoro obezbijedila titulu prvaka BiH za 2021. godinu. Ovim porazom ŠK „Goražde“ je stavljeno u veoma tešku poziciju i u sutrašnjem meču, protiv ŠK „Jedinstvo 1954“, igra samo pobjeda kako bi imali bilo kakve šanse za opstanak. Drugo mjesto na tabeli je zadržala ŠK „Bjelašnica“ pobjedom od 4:2 protiv ekipe ŠK „Jedinstvo 1954“. ŠK „Napredak“ je sa 4 ½ : 1 ½ porazio ŠK „Široki Brijeg“. Ovom pobjedom šahisti ŠK „Napredak“ su zadržali treće mjesto na tabeli. Poslije očajnih igara na početku turnira ŠK „Sarajevo“ je konačno zaigralo bolje i u jednom interesatnom meču su sa 4 : 2 gurnuli ekipu ŠK „Hrasno-Busovača“ prema ispadanju iz Premijer lige. Ovom pobjedom ŠK „Sarajevo“ još nije osiguralo opstanak u ligi ali kao što kaže profesor Suad Kurtćehajić (kapiten ŠK „Sarajevo“) “sad se već lakše diše“. Tuzlanski šahovski klub „Sloboda“ je sa 4 : 2 ostvarilo rutinsku pobjedu protiv ŠK „Bihać“.

Pobjede za Tuzlasnki šahovski klub su ostvarili Sanjin Čulum i Đukić Nikola. Pobjeda je mogla biti i uvjerljivija da je Sabahudin Buljubašić realizirao veliku prednost iz otvaranja partije.

Ovom pobjedom Tuzlanski šahovski klub „Sloboda“ je ostao na diobi trećeg mjesta, sa nešto slabijim dodatnim kriterijima od ŠK „Napredak“. Za šahiste „Slobode“ sutra je veliki derbi protiv ŠK „Bjelašnica“, inače drugoplasirane ekipe. Pobjedom bi definitivno potvrdili svoje mjesto u vrhu BH-šaha i motiva sigurno neće nedostajati. Prava je šteta što organizator nije obezbijedio prenos partija uživo kako bi svi ljubitelji mogli pratiti ovaj veoma interesatni događaj. Liga je ove godine veoma interesatna jer dva kola prije kraja čak šest klubova konkuriše za ispadanje u niži rang takmičenja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*