Otvoren 7. Viva film festival, danas projekcija u kategoriji ekološki film

Međunarodni festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog bh. filma – 7. Viva film festival otvoren je u Domu oružanih snaga BiH, a festival je otvorio direktor Cementare Kakanj Branimir Mujdža, član Savjeta Festivala.

Mujdža je naglasio da sedma godina Viva film festivala ukazuje na dugogodišnju tradiciju, a filmska industrija ide dalje. Ova pandemija, smatra on, ponajviše je ugrozila filmsku industriju, ali filmski radnici i umjetnici su neumorni i u ovim okolnostima pronašli su i motiv i način da nastave sa snimanjem atraktivnih i zanimljivih filmova.

– Smatram da će publika imati priliku da vidi izuzetna filmska ostvarenja, na malim i velikim ekranima. U BiH nije jednostavno organizirati bilo šta sedam godina za redom, što ukazuje da ova ekipa želi BiH svrstati na mapu svijeta koja je napredna pogotovo kad govorimo o filmskoj industriji. Tvornica Cementa Kakanj od prvoga dana je uz VIVA film festival jer se dio segmenta Festivala odnosi na ekološki film i ekologiju. To su teme koje nas interesiraju, koje zaslužuju podršku kompanije koja je društveno odgovorna – istakao je Mujdža.

Festival je otvoren filmom ‘'Vučedolska jarebica’, autora Darka Puharića iz Hrvatske. Radi se o dokumentarno – znanstvenom filmu iz serijala Vučedolske tajne. Film je vizualizacija i ekranizacija znanstvenog rada prof. dr. Aleksandra Durmana vezana za Vučedolsku jarebicu, kulturu, metalurgiju.

– Danas su na programu projekcije deset religijskih filmova, u dvadeset gradova BiH. Najboljim religijskim filmovima bit će dodjeljeno zlatno, srebreno i bronzano drvo – navodi se. 

Kako se navodi u saopćenju za javnost, projekcije u Sarajevu su u Domu oružanih snaga BiH s početkom od 19 sati. Ulaz je slobodan, uz poštivanje epidemioloških mjera. Projekcije filmova iz kategorije religijski film bit će dostupne i online od 19.00 sati, na www.vivaba.com i facebook stranici Vivafilmfest.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*