EU poziva na smanjenje napetosti na sjeveru Kosova

Evropska unija (EU) pozvala je na smanjenje napetosti u regionu nakon što Srbi sa sjevera Kosova, nezadovoljni zbog uspostavljanja reciprociteta na registarske tablice, pod blokadom drže putne pravce koji vode do ta dva granična prelaza.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u izjavi o situaciji na sjeveru Kosova naveo je da je EU pozvala na hitnu deeskalaciju tenzija u regionu, prenosi Anadolija.

Borrell, koji je upozorio da se izbjegnu provokacije i jednostrani koraci u regiji, zatražio je od beogradske i prištinske administracije da rade na sprečavanju eskalacije napetosti i da uspostave mirno okruženje u okviru procesa dijaloga koji se vodi uz pomoć EU.

Naveo je da je u interesu svih da se obezbijedi sloboda putovanja koja će poboljšati svakodnevni život ljudi.

Srpski građani sa sjevera Kosova su u ponedjeljak kamionima blokirali puteve koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, a zbog odluke Vlade Kosova da nakon prestanka važenja sporazuma iz Brisela počne sa izdavanjem privremenih tablica za tablice vozila iz Srbije i da oduzima KS tablice koje višu nisu validne, kao i tablice gradova na Kosovu koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*