Ambasada BiH zasad nije dobijala zahtjeve za pomoć za odlazak iz Libije

Ambasada BiH u Tripoliju zasad nije primila zahtjeve bh. državljana za pomoć za odlazak iz Libije, izjavio je danas Feni načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje.

Prema procjenama Ambasade Bosne i Herecgovine u Tripoliju, kazao je on, stotinjak bh. državljana trenutno živi u Libiji, većina njih radi za kompanije iz Bosne i Hercegovine ili inostranstva.

Do eskalacije nasilja u ovoj zemlji je došlo nakon što je u nedjelju teroristička organizacija “Islamska država” objavila videosnimak likvidacije 21 zarobljenog egipatskog hrišćanina. Egipat je odgovorio bombardiranjem ciljeva “Islamske države” u Libiji nekoliko sati nakon što je objavljen video.

Bombardirani su kampovi, tereni za vojne vježbe, ali i skladišta s oružjem.

Regoje je rekao da je Ambasada BiH, u skladu sa svojim mogućnostima i trenutnim uvjetima otežane komunikacije, u kontaktu s dijelom naših državljana.

– Ambasada BiH u Tripoliju za sada nije primila zahtjeve bh. državljana za pomoć za odlazak iz Libije. Sigurnosna situacija u Libiji je složena i teško je predvidjeti dalji razvoj, ali će osoblje naše ambasade učiniti sve što je moguće radi zaštite naših državljana i interesa Bosne i Hercegovine u Libiji – kazao je Regoje.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*