BiH: Sindikat traži da minimalna plata u FBiH bude 70 posto prosječne plate

 Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) danas su poručili da neće odustati od zahtjeva da minimalna plata u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine iznosi 70 posto prosječne plate, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ostajemo čvrsto i istrajaćemo u namjerama: 70 posto prosječne plaće FBiH ostaje imperativ i opredjeljenje ovog saveza i grupacije sindikata koji predstavljamo”, izjavio je danas na konferenciji za novinare Mevludin Bektić, predsjednik SSSBiH.

Dodao je da ne žele da se manipuliše sa toplim obrokom, prevozom i regresom koji su dodaci na plaću navodeći da to može biti samo proširena osnovica svim poslodavcima.

“Stav je ove grupacije sindikata je isključiv i ultimativan, da ne prihvatamo nikakve špekulacije, manipulacije u javnosti, iznošenjem neutemeljenih informacija odnosno nepotvrđenih i nedogovorenih kroz institute i sistem, odnosno kroz ekonomsko socijalno vijeće odnosno u saradnji sa socijalnim partnerima”, kazao je Bektić.

Istakao je da će u slučaju da Vlada FBiH ne uvaži njihove stavove iskazati nezadovoljstvo organizovanjem protesta, a u krajnjem slučaju i štrajka, u skorom vremenskom periodu.

“Sindikat je odlučan da istraje, da konačno stavimo tačku na ovu uzavrelu temu i definitivno je neprihvatljiv koncept dalje manipulacije i bilo kakve diskriminacije radnika, izrabljivanje radnika na ovaj način kao što je do sad prisutno sa 406 KM”, naveo je Bektić .

Rekao je da je neprihvatljivo dalje širenje onoga što poslodavci predlažu, diferenciranu stopu minimalne plaće ovisno o djelatnosti.

Zijad Latifović, član Ekonomsko-socijalnog vijeća objasnio je da žele da metodologija za utvrđivanje minimalne plate bude ista kao za prosječnu platu, što bi u praksi značilo da ako prosječna plata pada, pada i minimalna, ali ako raste prosječna plata, raste i najniža plata.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*