Hiljade lampiona krase “Kineski grad” u Indoneziji

Dio indonezijske Surakarte poznat kao “Kineski grad” ukrašen je hiljadama lampiona povodom predstojeće Kineske nove godine, koja se slavi širom azijskih zemalja, piše Anadolu Agency (AA). Ovaj praznik je najvažniji i ujedno najduži u kineskom kalendaru, a izvan ove zemlje praznik se najčešće naziva lunarnom novom godinom.

Praznik svake godine počinje na drugi dan, ali zapravo na prvi dan lunarnog mjeseca odnosno početka godine prema kineskom kalendaru. Ove godine, Kineska nova godina počinje 19. februara, a za ovaj praznik vrše se posebne pripreme, naročito na ukrašavanju.

Lampioni su neizostavni dio obilježavanja Kineske nove godine, a najčešće su crvene boje ispisani kineskim slovima te sa motivima kineske kulture.

Proslava ovog praznika završava 15 dana nakon početka kineske godine, kada nastupa festival papirnatih lampiona koji u noći budu pušteni u zrak.

U kineskoj kulturi smatra se kako se ovim praznikom proslavlja kraj zime te početak proljeća. Praznik koji je u Kini državni naziva se proljetnim festivalom, a proslavlja se i u zemljama sa kineskim stanovništvom poput Indonezije, Sjeverne i Južne Koreje, Nepala, Vijetnama…

(Vijesti.ba/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*