Obilježavanje Međunarodnog dana starijih u Tuzli

Međunarodni dan starijih osoba se od 1991. godine obilježava svake godine 1. oktobra. Ovaj datum je utemeljen radi podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja.

Crveni križ TK u saradnji sa Mrežom aktivnog starenja i Švicarskim crvenim križem danas su tim povodom u Tuzli upriličili panel diskusiju o temi: „Uloga zajednice u smanjenju isključenosti starijih osoba u doba pandemije COVID-19 i Sajam proizvoda i usluga namijenjen starijim osobama „60+“.

Svjetska populacija stari. Od 1950 godine, u svim zemljama svijeta očekivano trajanje života je poraslo. U zajednicama razvijenog svijeta s dostupnom zdravstvenom skrbi, a bez većih društveno-političkih promjena, migracija i ratnih sukoba povećana je dugovječnost i poboljšano preživljavanje u starijoj dobi. Prema podacima procjene stanovništva Svjetske zdravstvene organizacije , do 2050. godine, svaka šesta osoba na svijetu bit će starija od 65 godina (16% svjetske populacije), u odnosu na svaku jedanaestu osobu u 2019. godini (9% svjetske populacije).

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*