Radionice za studente i mlade Rome

Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) i Romskog Obrazovnog Fonda (REF-a) je realizovalo projekat “Povećanje pristupa i učešća romskih studenata u visokom obrazovanju i prelazak na tržište rada”,  koji se realizuje u okviru EU regionalnog projekta „Povećane mogućnosti obrazovanja za studente i mlade Rome i Romkinje[1] na području Zapadnog Balkana i Turske“ u periodu od 01.08. 2018.godine do 30.09.2021. godine na području Tuzlanskog kantona u BiH.

Jedna od aktivnosti je održavanje dvodnevne radionice za studente/ice, korisnike/ice projekta u akademskoj 2020/21 godini, s ciljem što bolje pripreme za tržište rada. S tim u vezi, prva dvodnevna radionica je održana 11.i 12.08.2021. a druga 29. i 30.09.2021. u Tuzli, na temu „Mogućnosti pristupa tržištu rada za mlade visokoobrzovane Rome/kinje“.

Cilj radionica je bio upoznati studente/ice korisnike/ce ovog projekta, sa stvarnim stanjem na tržištu rada, potrebama za radnom snagom, godišnjim brojem zaposlenih u okviru visoke stručne spreme, te ih ohrabriti da zauzmu pozitivne stavove spram potrage za poslom.

Tokom radionica studenti/ce su dobili informacije o tome kako napraviti plan traženja posla, kako se pridržavati tog plana i koji su koraci u traženju posla. Svi su dobili detaljne informacije o mjestima na kojima je potrebno tražiti posao, a prikazane su i web stranice privatnih agencija i javnih službi koje se bave posredovanjem u zapošljavanju.

Tokom radionica studenti/ce su usvojili osnovne elemente izrade CV-a (dobili su primjer Euro pass forme za izradu CV-a.), izrade popratnog (motivacionog) pisma, telefoniranje poslodavcu, kao i dobru pripremu za razgovor za posao.

Generalno, studenti/ice su jako dobro usvojili konkretne alate vezane za aktivno traženje posla. Također, svi su na kraju dobili upute na koji način se javiti u biro za zapošljavanje nakon školovanja i na koji način iskoristiti usluge traženja posla koje biroi nude putem job clubova i CISO centara. Urađeni su individualni planovi zapošljavanja za svakog studenta/icu, i na ovaj način svaki student/ica je dobio/la plan kako i gdje tražiti posao.

Za sve studente/ice, zbog njihovog obrazovnog profila, situacije na tržištu rada, vještina kojima raspolažu, te zahvaljujući povremenom radu u NVO sektoru, evidentirano je da se radi o lakozapošljivim osobama.

Projektom  je obezbjedjeno:

  • Finansijsku podršku – u iznosu od 1,000 EUR izraženih u konvertibilnim markama za jednu akademsku godinu.
  • Mentorstvo – kroz pružanje dodatne podrške stipendistima u cilju redovnog pohađanja nastave, poboljšanja akademskog uspjeha, diplomiranja, te sprečevanja napuštanja visokog obrazovanja.
  • Tablet računare za studente
  • Treninge za razvoj karijere studenata/ica s ciljem sticanja vještina komunikacije i povećanja samopouzdanja za intervjue za posao, pisanje CV-a , kao i pisanje motivacionog pisma.

Osim obrazovne podrške, temeljne, veoma je bitno i zaposlenje korisnika/ca nakon završenog fakulteta, da se studenti/ice ostvare u svojim profesijama, te smatramo da je ovaj projekat doprinjeo itekako ostvarenju zacrtanih ciljeva. Ove godine je dilomiralo 4 sudenta/ice, a jedan student se zaposlio, ističu iz udruženja.

Posebnu zahvalnost dugujemo Evropskoj Uniji i Romskom Obrazovnom Fondu, koji kontinuirano pružaju podršku u jačanju kvalitete obrazovanje i znanja romskih učenika/studenata, kao i povezivanju sa tržištem rada!

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*