FINRA: Početak nove akademske godine

Visokoškolska ustanova FINra u Tuzli svečano je počela sa nastavom u novoj akademskoj 2021/2022. godini. Na svečanom času, studentima VIgeneracije akademskog studijskog programa „Finansije i računovodstvo“ i studentima II generacije akademskog studijskog programa „Računarstvo i informatika“ obratio se direktor Visokoškolske ustanove FINra prof. dr.sc. Ismet Kalić, sa  riječima dobrodošlice i prigodnim govorom, te svim studentima poželio sretan i uspješan početak nove akademske godine.

„U nastavnom planu i programu Visokoškolske ustanove FINra napravili smo jedinstven spoj teorije i praktičnih znanja i vještina. Takav odnos teorije i praktičnih znanja i vještina čini ovu visokoškolsku ustanovu jedinstvenom u regionu.

Našim studentima smo obezbijedili vrhunske profesore najbolje predavače, stručnjake iz prakse i asistente  iz naučnih oblasti finansija, računovodstva, računarstva i informatika. Nastava na FINra  se odvija u moderno opremljenim učionicama na savremenoj IT opremi na kojima su instalirani aplikativni programi za vođenje  finansijsko-računovodstvenih  poslova, kao i programski paketi za IT.FINra će nastaviti i u ovoj akademskoj godini realizaciju projekta međunarodne saradnje sa prestižnim univerzitetima, fakultetima i školama u regionu sa kojima ima potpisane sporazume. U okviru projekta Erasmus+, FINra planira svoje  studente i nastavnike uključiti u međunarodnu mobilnost, te i na taj način jačati i razvijati njihove stručne kompentencije“, riječi su direktora FINra prof.dr.sc. Ismet Kalić.

Na svečanoj ceremoniji  obratio se i doc.dr.sc. Edin Glogić, zamjenik direktora FINra: ”Nastavak školovanja nije opcija, već prioritet za učenike nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja. Studenti na našoj visokoškolskoj ustanovi imaju na raspolaganju dva savremenoopremljena kabineta sa dvije pametne table posljednje generacije.FINra je produžila ugovor sa EBSCO i za narednu akademsku 2021/2022. godinu. Na ovaj način studentima je obezbjeđen besplatan pristup savremenoj literaturi, kolekciji elektronskih knjiga eBook Business Subscription Collection, koja broji preko 24.000 knjiga iz oblasti finansija, računovodstva, revizije, menadžmenta, računarstva, informatike od 20 najvećih svjetskih izdavača savremene ekonomske literature. FINra je jedina u regionu visokoškolska ustanova koja ima pristup  e-biblioteci EBSCO.“

Novim studentima obratila semr.sc. Irma Ibrišimovićm, pomoćnik direktora za nastavu i studentska pitanja. U svom obraćanju, zaželila je studentima uspješan početak nove akademske godine i pozvala studente da budu aktivni na predavanjima, vježbama, te da se uključe u aktivnosti studentskog vijeća FINra.

Učenicima su se obratili i diplomanti Visokoškolske ustanove FINra, Nermina Kalić i Melisa Mušanović, koje su ujedno po završetku studija  zaposlene kao asistenti na FINra. Prenijele su  svoja iskustva studiranja na FINra i iskazale zadovoljstvo nastavom, nastavnim osobljem, te znanjem i vještinama koje su usvojili na FINra.

Tokom petgodina uspješnog rada FINra  je već etablirana kao visokoškolska ustanova sa jedinstvenim nastavnim planom i programom u regionu, što se i vidi  po  broju upisanih studenata, gdje je u šest generacija upisano više od 300 studenata, koji dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kaoi izvan BiH.

Visokoškolska ustanova FINra je i ove akademske godine za svoje studente obezbijedila stipendije, praksu i zaposlenje. U proteklih pet godina potpisani su sporazumi o poslovnom povezivanju i saradnji sa više od 150 uspješnih kompanija sa područja šire regije. Na ovaj način FINra ostvaruje jedan od ključnih ciljeva, da svoje studente po završetku studija neće slati na biro za zapošljavanje, već na posao kod poznatog poslodavca.

 FINra podržava svoje studente i kroz dodjelu stipendija. U akademskoj 2021/2022. godini fond za stipendije iznosi 100.000 KM, te dodijeljeno 56 stipendija.

Na kraju svečane ceremonije, direktor FINra prof.dr.sc. Ismet Kalić uručio je indekse studentima VI generacije. Također, direktor FINra dodijelio je priznanja studentima koji su osvojili prvo mjesto na Europskom prvenstvu iz interne revizije.

U skladu sa zakonskim propisima, FINra će nastaviti sa upisom studenata do kraja mjeseca oktobra 2021.godine. Također, FINra je omogućila prelazak sa drugih visokoškolskih ustanova i fakulteta  na prvu, drugu i treću godinu studija studijskog programa Finansije i računovodstvo i prelazak na prvu i drugu godinu studija studijskog programa Računarstvo i informatika. Vrata FINra su otvorena za sve one koji žele da se upišu i studiraju na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Prijave za upis na: www.finra.edu.ba.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*