Planinska gorila umrla u naručju čovjeka koji ju je spasio kao dijete

Gorska gorila koja je postala svjetska senzacija nakon što je pozirala u selfiju s čuvarom Nacionalnog parka Virunga u istočnom Kongu umrla je u naručju svog ‘doživotnog prijatelja’ koji ju je spasio kao dijete.

Ndakasi je snimljena kako uzima posljednji dah dok ju je njen skrbnik Andre Bauma (49) držao u mučnoj sceni u Virunga parku, objavio je Dailymail.

“Ndakasi, koja je preminula u 14. godini, spašena je kad je imala samo dva mjeseca, nakon što su je spasioci pronašli kako se drži za beživotno tijelo svoje majke. Kasnije je prebačena u park Senkwekwe Center sa gorilom Ndeze, siročetom, gdje je par postao viralno slavan kada su se pojavili u selfieju s čuvarom parka Mathieuom Shamavuom 2019.
Nakon više od desetljeća brige u Centru Senkwekwe, ‘voljena’ gorila umrla je nakon ‘dugotrajne bolesti u kojoj se njezino stanje brzo pogoršalo”, saopštili su iz parka.

Gorile imaju inteligentnu narav i bliskost s ljudima

‘Bila je privilegija podupirati i brinuti se za tako ljubazno stvorenje, posebno znajući za traumu koju je Ndakasi pretrpjela u vrlo mladoj dobi’, rekao je njen spasilac Bauma. ‘Moglo bi se reći da je preuzela svoju majku, Nyiransekuye, čije ime znači “neko ko želi dobrodošlicu drugima’.

Dodao je: ‘Ndakasijeva slatka narav i inteligencija pomogli su mi da shvatim vezu između ljudi i velikih majmuna i zašto bismo trebali učiniti sve što je u našoj moći da ih zaštitimo. Ponosan sam što sam Ndakasija nazvao svojim prijateljem. Volio sam je kao dijete i njezina vesela osobnost izmamila mi je osmijeh na lice svaki put kad sam u interakciji s njom’.

Ndakasi je postala internetska senzacija kada je pozirala za selfie s čuvarom parkova Shamavuom. Gorile izgledaju kao da poziraju za kameru, a kad je Shamavu objavio sliku na društvenim mrežama, brzo je prikupio hiljade lajkova i komentara.

Njezin je život također prikazan u dokumentarnom filmu Virunga, gdje se Ndakasi može vidjeti u ushićenom raspoloženju dok je golica domar.

Ndakasi je rođen u vrijeme kada je globalna populacija planinskih gorila bila krhka i kritično ugrožena, rekao je park. No, tokom njenog života vrsta je narasla za 47 posto.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*