U gradskoj upravi održan sastanak o sanaciji posljedica prirodne nesreće

Predstavnici UNDP-a, Vlade FBiH i Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće posjetili su danas gradsku upravu. Razlog posjete su projekti sanacije klizišta na terenima gdje se nalazi najviše stambenih objekata i izgradnja monažnih kuća za osobe koje su ostale bez svojih domova. Za ovu namjenu osigurano je ukupno 7 miliona KM za područje FBiH. Iz tih sredstava sanirat će se posljedice prirodnih nepogoda i na području TK.

Današnjem sastanku su osim gradonačelnika Tuzle i njegovih saradnika, prisustvovali i načelnici Gradačca i Sapne te predstavnici općine Srebrenik, jer je ocjenjeno da su ova područja TK pretrpjela najveće štete. Svoju ocjenu stanja na terenu i prijedloge mjera na sastanku su dali i geološki stručnjaci.

Iz UNDP-a su istakli kako će projekti koji će biti odobreni morati da se odnose na zaštitu stambenog fonda, a radi se isključivo o zaštiti života i zaštiti materijalne svojine osoba koje se nalaze u ugroženim oblastima. Sanacija klizišta radit će se samo na terenima gdje se nalazi mnogo stambenih objekata, a moderne montažne kuće će se graditi samo porodicama koje se ne mogu vratiti u svoje domove.

Grad Tuzla je interventnim mjerama spasio 4000 objekata ali sada je potrebno napraviti definitivne mjere. Na ove projekte gradska uprava će konkurisati za sanaciju padina na kojima je 500 kuća. Kada je u pitanju izgradnja montažnih kuća u prvom krugu konkurisat će za izgradnju 21 objekta. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović nada se da ovo neće biti kraj, te da će pomoć uskoro biti osigurana i ostalim ugroženim građanima.

Brzina realizacije projakata ovisit će od jedinica lokalne samouprave ali i od UNDP-a, međutim pretpostavlja se da će se vrlo brzo početi sa radovima kako bi se ugroženim porodicama što prije osigurali krovovi nad glavom.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*