Borrell: Odmah prekinuti nasilje na sjeveru Kosova

Nasilni incidenti na sjeveru Kosova moraju odmah prestati, poručio je u srijedu šef eurodiplomacije Josep Borell u povodu današnje akcije kosovske policije i incidenta na sjeveru Kosova u kojima je ranjen jedan 36-godišnjak.

Borell je na Twitteru naglasio da su “neprihvatljive jednostrane i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost”.

“Sva otvorena pitanja moraju se rješavati dijalogom započetim uz posredovanje EU”, poručio je Borell i naglasio da je Bruxelles u kontaktu s Beogradom i Prištinom.

Na akciju kosovske policije, organiziranu zbog suzbijanja krijumčarenja, u prijepodnevnim satima stanovnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice reagirali su prosvjedima, uslijedio je niz incidenata i sukoba uz upotrebu suzavca i šok-bombi, a ranjen je 36-godišnji Srećko Sofronijević.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić zatražila je angažiranje NATO-a, KFOR-a i međunarodne zajednice, a predsjednik Srbije uputio se u Rašku, na jugu Srbije, gdje će se poslijepodne sastati s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

Iz ureda premijera Kosova Albina Kurtija priopćeno je da je jutrošnja akcija provedena “u cilju borbe protiv krijumčarenja” u Prištini, Peći i Kosovskoj Mitrovici.

Kurti je pozvao na smirivanje u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i rekao da je akcija kosovske policije završena, javila je Radio-televizija Srbije.  


(Vijesti.ba / Hina)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*