Delegacija iz Vatikana posjetila Sarajevo: Dogovaraju se detalji papine posjete

Delegacija iz Vatikana je boravila u Sarajevu kako bi prostudirala projekt predstojećeg pohoda pape Franje glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji je planiran za 6. juni 2015. godine.

Generalni sekretar Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine monsinjor Ivo Tomašević je u razgovoru za Klix.ba rekao da je delegacija iz Vatikana upoznata o projektu pohoda i da će ga detaljno razmotriti u Vatikanu.

“Kada bude definitivno odlučeno, kompletan program će biti objavljen. Razgledana su pojedina mjesta i sve će biti odlučeno u Vatikanu. Kod svih pastoralnih pohoda obavezno bude održana sveta misa, to je centralni događaj na kojem se okupi veliki broj vjernika, a redovno bude održan i susret sa svećenicima, biskupima i časnim sestrama”, rekao nam je monsinjor Tomašević.

Papa je već najavio međureligijski dijalog, pa će povodom toga biti organizovan još neki susret, ali je to sve u fazi dogovora. Poglavari će biti obaviješteni o prijedlozima, ali će konačnu odluku donijeti papa.

Posjeta će biti jednodnevna, to je sigurno, a potrebno je izdefinisati i gdje će biti održana sveta misa i susret da članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kada je papa Ivan Pavao II dolazio u Sarajevo, sveta misa je održana na stadionu Koševo, a susret sa duhovnim osobama je održan u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Još uvijek nije potvrđeno da li će to biti slučaj i prilikom pohoda pape Franje Sarajevu.

Kako nam je rekao monsinjor Tomašević, pretpostavka je da će papa Franjo doći u jutarnjim satima i ostati tokom cijelog dana. Na svetom misnom slavlju se očekuje dolazak velikog broja vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine i regije.

Podsjećamo, papa Franjo je 1. februara vjernicima okupljenima na Trgu Sv. Petra u Vatikanu saopćio da će posjetiti glavni grad BiH. Kako je najavljeno, papa želi ojačati napore u osnaživanju bratskih odnosa u našoj zemlji, koja je do prije dvije decenije bila pogođena ratom.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*