Naloženo novo vještačenje Novaka Đukića

Viši sud u Beogradu donio je naredbu za obavljanje novog vještačenja procesne sposobnosti Novaka Đukića, pravosnažno osuđenog zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji koji se godinama nalazi u Srbiji i za kojim je raspisana potjernica, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Višeg suda u Beogradu su za BIRN BiH naveli da je prije mjesec dana donesena naredba za novo vještačenje Đukićeve procesne sposobnosti, ali da nalaz još uvijek nije dostavljen Sudu.

“Iz nalaza i mišljenja komisije sudskih veštaka koji je dostavljen sudu 14. septembra 2020. godine proizilazi da Novak Đukić u narednih 12 meseci neće biti sposoban da prisustvuje na ročištima pred sudom”, pojasnili su iz Višeg suda.

BIRN BiH je ranije pisao kako su medicinski stručnjaci zaključili da je Đukiću potrebno psihijatrijsko liječenje, te da se on ne osjeća dovoljno dobro da prisustvuje suđenju u Srbiji do septembra 2021. godine.

Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba.

U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. smanjio Đukiću kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Za Đukićem je potjernica raspisana u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*