Općinski sud Tuzla rezultate rada u 2014. ocijenio dobrim

U prostorijama Općinskog suda u Tuzli, održao je konferencija za novinare, na kojoj je predstavljen Izvještaj o radu suda za 2014. godinu, ostvarenog napretka u rješavanju stečajnih predmeta, plana rada suda za 2015. godinu, te informacija o vanjskoj podršci sudu.

Prema statističkim podacima koji su izneseni ovom prilikom, Općinski sud Tuzla je u prošloj godini ostvario dobre rezultate. Smanjen je broj nezavršenih komunalnih predmeta za osam hiljada, kao i onih iz ranijih godina za 12 hiljada. Kako je kazao predsjednik Općinskog suda Tuzla Muhamed Tulumović, iz godine u godinu smanjuje se procenat nekomunalnih predmeta. U 2013.godini takvih predmeta je bilo oko 20%, a zaključno sa 2014. oni iznose 13%.

„To znači da su skoro svi referati potpuno ažurni, i da sudci mogu mnogo brže i efikasnije da rješavaju sve sudske predmete, i okončavati ih u skladu sa evropskim standardima. Ostalo je još da u ovoj godini riješimo broj izvršnih predmeta izvršne isprave, gdje nismo u poziciji da budemo u potpunosti efikasni, i očekujemo da se to desi u ovoj godini“, kazao je Tulumović.

Rezultati rada zavise i od uslova, a kako su kazali na press konferenciji, oni nisu zadovoljavajući. Rad se obavlja na četiri fizički odvojene lokacije, što otežava funkcionisanje, i prema riječima Tulumovića riječ je o neadekvatnom i nedovoljnom prostoru. U ovoj godini Općnski sud Tuzla bi trebao u posjed dobiti zgradu Doma armije.

„Očekujemo da će do kraja ove početi rekonstrukcija te zgrade, tako da bi od naredne godine mogli raditi u novim uslovima. Treba pomenuti, da se naša arhiva koja je vrlo važan resurs, nalazi na šest različitih lokacija. Pored ovoga, u prošloj godini je plaćeno jako malo obaveza dobavljačima, i taj dug prelazi milion KM“, dodao je Tulumović.

Ukoliko bi dobavljači prestali da isporučuju resurse potrebne za rad Suda, Tulumović smatra da bi pravosuđe na TK došlo u krizu, jer ovaj sud čini večinu pravosudnog sektora kantona. Novi izvještaj o radu Općinskog suda u Tuzli, biće predstavljen za šest mjeseci.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*