SIPA: Borba protiv terorizma apsolutni prioritet

U sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) održana je danas (19.2.2015. godine) sjednica užeg Kolegija direktora SIPA-e, na kojoj su osim direktora Gorana Zubca prisustvovali zamjenik direktora Đuro Knežević, pomoćnik direktora za Kriminalističko-istražni odjel Anđelko Hrgić, načelnik Sektora za planiranje, analitiku, saradnju i informiranje Ernad Musić, v.d. komandanta Jedinice za specijalnu podršku Jovica Mirosavljević i načelnik Sektora za operativnu podršku Zoran Glušac.

Na kolegiju je analizirano sigurnosno stanje u Bosni i Hercegovini i sveukupne aktivnoste SIPA-e u borbi protiv terorizma, posljednji rezultati u ovoj oblasti, te je razgovarano o budućim planovima s posebnim akcentom na preventivno djelovanje. U tom kontekstu učesnici kolegija dali su osvrt na posljednju akciju kodnog naziva „Damask 3“ u kojoj su pripadnici SIPA-e proaktivnim nastupom spriječili odlazak osumnjičenih osoba u pravcu Sirije radi učešća u oružanim sukobima na strani radikalne terorističke organizacije „ISIL“.

Zaključeno je da će i u budućem radu akcenat biti na proaktivnom i preventivnom djelovanju, te da se svi ljudski, materijalni i tehnički kapaciteti SIPA-e stavljaju u funkciju borbe protiv terorizma, koja je apsolutni prioritet nad drugim aktivnostima.

U cilju kontinuiranog jačanja kapaciteta Agencije u narednom periodu planirano je formiranje posebnog odjela za borbu protiv terorizma. U sastav ove organizacione jedinice ulaze profilirani kadrovi, istražitelji koji su prošli niz specijalističkih obuka i radili na najsloženijim predmetima ovog tipa, zaključak je kolegija.

„Državna agencija za istrage i zaštitu, u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, te u cilju ispunjenja ciljeva Strategije i Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma, preduzet će sve neophodne mjere i radnje u beskompromisnoj borbi protiv terorizma. Svjesni smo da nema drugog puta.“, istakao je direktor Goran Zubac.

U tu svrhu formiran je Specijalni tim za borbu protiv terorizma koji će u svom radu ostvarivati usku saradnju sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i šire.

Zaključeno je da će SIPA nastaviti saradnju sa partnerima koji su spremni da svoje kapacitete u potpunosti stave u funkciju borbe protiv terorizma i koji će zajedno sa SIPA-om biti odlučni i beskompromisni u ovoj borbi, a sve u cilju stvaranja sigurnijeg ambijenta za život svih građana BiH, što je dužnost i osnovni zadatak sigurnosnih struktura.

(RTV7)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*