Berlin odbacio molbu Grčke za produženje pomoći

Njemačko ministarstvo financija odbacilo je u četvrtak molbu Grčke da joj evropski partneri produže pomoć, ocijenivši da ona ne predstavlja “bitno rješenje” i ne odgovara kriterijima koje je utvrdila euro zona.

– Pismo koje je došlo iz Atine nije bitan prijedlog rješenja – komentirao je u krakom saopćenju Martin Jaeger, glasnogovornik ministra financija Wolfganga Schaublea.

– Ustvari, namjera je dobiti financiranje bez ispunjavnja zahtjeva programa. Pismo ne sadrži kriterije koje je u ponedjeljak odredila eurogrupa – kazao je on.

Atina se u četvrtak obratila ministrima financija euro zone kako bi dobila produženje od šest mjeseci financijske podrške svojih partnera, preuzimajući izvjestan broj obaveza. Grčka vlada ipak odbija da se povinuje “memorandumu” koji je dodat programu pomoći i propisuje zemlji rigorozne mere štednje.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je u četvrtak bio pomirljiviji od Njemačke ocijenvši da je pismo iz Atine “pozitivan” signal koji otvara “put kompromisu”.

Program koji je u toku ističe 28. februara, a grčka država riskira da se bez ove financijske podrške nađe u situaciji da ne može plaćati dug.

Eurogrupa se sastaje u petak u Bruxellesu kako bi se dogovorila o odgovoru Atini.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*