Turistima nije dozvoljeno da se iskrcaju u Neum

Mali kruzer sa zastavom SAD uplovio je jutros u luku Neum, ali putnicima nije dozvoljen izlazak na kopno, jer u ovom bh. gradu ne postoji granični prelaz za pomorski saobraćaj.

Na kruzeru je bilo oko 50 putnika, najvjerovatnije turista, koji su potom otišli u Hrvatsku, gdje su dobili dozvolu za uplovljavanje.

Povodom ovog slučaja, u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija FBiH naveli su da su o svemu obavijestili Ministarstvo bezbjednosti BiH, koje će sve da riješi s Graničnom policijom BiH.

Iz Granične policije BiH pojašnjavaju da odlukom Savjeta ministara BiH o određivanju graničnih prelaza u BiH nije određen i uspostavljen granični prelaz za pomorski saobraćaj u Neumu.

“Predsjedništvo BiH je isključivo nadležno za davanje saglasnosti za uplovljavanje stranih brodova u Neumski akvatorij. U vezi s odlukom Predsjedništva BiH, član interresorne radne grupe ispred Skupštine opštine Neum na ranijoj sjednici predložio je zaključak da se ta opština protivi uplovljavanju stranih brodova u Neum, ratnih, teretnih i putničkih brodova iz ekoloških i ekonomskih razloga”, naveli su iz Granične policije BiH.

Ipak, kako uvjeravaju, Granična policija BiH će u saradnji s turističkim agencijama i drugim zainteresovanim subjektima da preduzme sve potrebne mjere kako bi se granične provjere stranih turista za ulazak u BiH mogle vršiti u skladu s postojećim propisima.

“Granična policija BiH do ovog trenutka nije službeno obaviještena od nadležnih organa o nalazima i rezultatima rada interresorne radne grupe formirane od strane Savjeta ministara BiH, koja je zadužena za analizu efekata uplovljavanja brodova u Neumski akvatorij”, ističe se u saopštenju iz Granične policije BiH.

(nezavisne)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*