Nadbiskupija u Kölnu otkrila da je bogatija od Vatikana

Nadbiskupija u njemačkom gradu Kölnu otkrila je da raspolaže bogatstvom vrijednim 3,35 milijardi eura, što je čini bogatijom od Vatikana.
Objava prvog punog izvješća o njezinu bogatstvu odražava veću financijsku tarnsparentnost u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj otkako je papa Franjo prošle godine smijenio biskupa u gradu Limburgu, nedaleko od Frankfurta, zato što je iz tajnih fondova potrošio 31 milijun eura za novu luksuznu rezidenciju.Nakon što je papa zatražio reformu cijelog financijskog sustava Crkve, Vatikan je konsolidirao razne, neke i tajne, račune u svojim brojnim odjelima i otkrio da raspolaže ukupnim bogatstvom od oko 3 milijarde eura, kao što je prošli tjedan rekao tajnik Svete Stolice za ekonomiju, kardinal Graham Pell.

Objavljujući izvješće na Pepelnicu, na početku korizmenog razdoblja koje obilježavaju odricanje i promišljanje, koelnski crkveni dužnosnici naglasili su da golemo bogatstvo služi za skrb o pastvi od oko dva milijuna vjernika, 60 tisuća djelatnika i 1200 crkava i kapelica.

“Nadbiskupija ne prodaje proizvode niti ima dobit od svojih usluga, tako da se većinom mora financirati iz vlastitih sredstava”, rekao je financijski direktor Hermann Schon.

Katolička i Protestantska crkva ubiru crkveni porez koji je obvezan za sve njihove pripadnike. U izvješću stoji da je koelnska nadbiskupija, najveća u Njemačkoj, 2013. ubrala 573 milijuna eura od poreza, od čega je više od polovice utrošila na pastoralni i dobrotvorni rad.

U izvješću se navodi da je znamenita katedrala uz Rajnu vrijedna svega 27 eura – po jedan euro za svaku od 26 parcela zemljišta na kojima je izgrađena i jedan euro za neprocjenjivu građevinu.

SEEbiz / H

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*