Federacija BiH prodaje udjele u Bosnalijeku, Energopetrolu i Aluminiju

Vlada Federacije BiH objavila je u danas da je odlučila prodati udjele u nekoliko kompanija kojima je suvlasnik među kojima naftnu kompaniju Energopetrol i Aluminij iz Mostara u kojima udjele imaju INA-MOL, odnosno hrvatska država.
Kako je objavljeno nakon sjednice vlade Federacije BiH, data je suglasnost na plan privatizacije za 2015. u kompanijama u kojima je državni kapital manjinski, kao i ona koja su u proteklom razdoblju negativno poslovala i zabilježila pad kapitala.Riječ je o 14 poduzeća Bosnalijeku, Energopetrolu, Energoinvestu, Aluminiju, Hidrogradnji, Remontnom zavodu iz Travnika, Šipadu, Željezari Zenici, KTK iz Visokog, Agrokomercu iz Velike Kladuše, Konfekciji Borac, Tvornici duhana Mostar, Vitezitu i Holding poduzeću Putevi BiH Sarajevo.

Prema službenim podacima vlada Federacije BiH je u mostarskoj kompaniji Aluminiju suvlasnik s 44 posto kapitala, 44 posto imaju mali dioničari radnici, dok je 12 posto suvlasništvo hrvatske vlade.

Mostarski Aluminij zabilježio je u proteklih nekoliko godina velike gubitke zbog visoke cijene električne energije i niske cijene metala na svjetskome tržištu.

U Energopetrolu, kojega je hrvatsko-mađarski konzorcij INA-MOL dokapitalizirao i postao vlasnik 67 posto udjela, država prodaje 22 posto dionica kao manjinski vlasnik.

SEEbiz / H

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*