Skupština TK danas o imenovanju Vlade

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) danas će razmatrati prijedlog odluke o potvrđivanju imenovanja kantonalne Vlade. Stranka demokratske akcije (SDA) je u ovom kantonu sa 13 poslanika u Skupštini TK-a dobila mjesto premijera i pet ministarstava.

Demokratska fronta (DF) će sa četiri poslanika imati također pet ministarstava, dok su Narodna stranka Radom za boljitak i Bosankohercegovačka patriotska stranka (BPS) sa po dva poslanika dobili po jednu ministarsku poziciju.SDA je za ministra industrije, rudarstva i energetike predložila Srđana Mićanovića, za ministra prostornog uređenja Hasana Ferhatovića, dok je za ministra za boračka pitanja predložen Fahrudin Skopljak. Za ministra finansija predložen je Jakub Suljkanović, a za ministra poljoprivrede Abdulah Zukić.

DF-a je za ministra unutarnjih poslova predložio Alena Gadžu, za ministricu razvoja i poduzetništva Mirelu Đaković, dok bi Jovan Stojanović trebalo da bude ministar pravosuđa. Admir Huskanović trebalo bi da bude ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, a Mirsada Begović ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta.
Prvi čovjek ministarstva zdravstva trebalo bi da bude Elvis Bektić, kojeg predlaže BPS, a Edin Ajanović u ime NSRzB na poziciji ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Mandatar Vlade TK Bego Gutić kazao je nedavno da, kad su u pitanju privredni problemi u TK, motor i lokomotiva u rješavanju svih problema trebaju biti zdrave firme, odnosno zdrav javni sektor.
On je naglasio da će kao premijer TK-a dati punu podršku ljudima u realnom sektoru, jer su to ljudi koji Tuzlanski kanton moraju izvući iz krize.Na sjednici Skupštine, kako je najavljeno, bit će razmatran prijedlog odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju TK-a.

Ispred zgrade Bosanskog kulturnog centra, gdje će biti održana sjednica Skupštine TK-a, okupljanje su najavili radnici Fabrike obuće “Aida”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*