Istraživanja: U svakoj minuti u 2020. godini korišteno tri miliona maski

Tokom 2020. godine u svijetu je na mjesečnom nivou korišteno 129 milijardi maski, a ove broke ukazuju na potrebu adekvatnog odlaganja otpada, kazala je Zeynep Ceylan, profesorica na odsjeku Inženjerstvo zaštite životne sredine Univerziteta “Ataturk” u Ankari, javlja Andolu Agency (AA)

S pandemijom COVID-19, koja svijet pogađa gotovo dvije godine, povećana je upotreba maski i rukavica, a brojke prikazane u istraživanjima otkrivaju važnost zaštite okoliša.

Profesorica Ceylan, koja je direktorica Centra za primjenu i istraživanje problema okoliša, govorila je za AA te ukazala na potrebu adekvatnog odlaganja higijenskih materijala, čija se upotreba značajno povećala s epidemijom.

Ističući da svijet treba da se navikne na život s epidemijom i da se otpadom treba pravilno upravljati, Ceylan je poručila:

“Moramo brinuti o otpadu. Ispravno upravljanje otpadom je higijena ekosistema. Kada pravilno upravljamo ekosistemom, svim živim bićima će biti dobro. Svi dobro znamo kako plastika zagađuje svijet. Mnoge stvari su se promijenile tokom pandemije. Potrošačke navike ljudi su se promijenile. Medicinski otpad je porastao više nego što bi trebao.”

Ceylan je iznijela i neke vrlo zabrinjavajuće podatke, među kojima i taj da se u 2020. godini u jednoj minuti koristilo čak tri miliona maski.

“U 2020. godini, kada je izbio COVID-19, u svijetu je za mjesec dana potrošeno 129 milijardi maski. Kada je riječ o rukavicama, ovaj broj se penje na 194 milijarde. Ovi podaci pokazuju da se u jednoj minuti koristilo oko tri miliona maski. Ovo su veoma ozbiljne brojke. U 2020. godini u svijetu je proizvedeno 72 hiljade tona medicinskog otpada”, podvuka je Ceylan.

Naglasila je kako se odlaganje medicinskog otpada nagomilanog u staračkim domovima, karantinskim centrima, bolnicama i domovima zdravlja treba vršiti u skladu sa zakonskom regulativom i podići svijest zaposlenih u njima.

Ceylan je također pozvala građane da povedu računa pri odlaganju medicinskog otpada. Kazala je kako je potrebno za otpad poput maski, rukavica, ambalaže od sredstava za dezinfekciju pripremiti odvojene kese. Nakon što sa napune tri četvrtine kese, sačekati 72 sata, potom je čvrsto svezati i odložiti u kontejner. Naglasila je također kako masku iskorištenu na ulici treba presaviti dva puta, a potom baciti u kontejner.

(RTv7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*