Početak radova na obnovi i rekonstrukciji objekta “Dom prirode” na Ilinčici

U sklopu provedbe projekta Panonsko-jadranskaveza- PA.CON sutra   službeno počinju radovi na obnovi i rekonstrukciji objekta “Dom prirode” na Ilinčici.

Ugovor za izvođenje radova zaključen je sa kompanijom TEHNOGRAD doo za građevinarstvo i inženjering Tuzla, a projektom će, osim obnove postojećeg objekta, biti obuhvaćeno i vanjsko uređenje kompleksa, što će podrazumijevati izgradnju saletla (sjenika), obnovu i uređenje postojećeg vanjskog toaleta namijenjenog posjetiocima izletišta Ilinčica, uređenje pristupne staze,te obnovu i uređenje ljetnje bašte sa igralištem za djecu.

Infrastrukturni radovi na uređenju izletišta Ilinčica započeli su tokom septembra i uključivali su postavljanje LED rasvjete u dužini od 1200 metarana pristupnom putu koji vodi do objekta Doma prirode,te uređenje 16 mikrolokacija za odmor turista i posjetilaca izletišta. Projektom će, također, biti obuhvaćeni radovi na izgradnji biciklističko-edukativne staze u dužini od 4 kilometra, te uređenje 3 platoa (vidikovca) kojimće se omogućiti panoramski pogled na sam grad Tuzlu.

Projekat PA.CON ima za cilj doprinjeti razvoju održivog turizma korištenjem i aktiviranjem neiskorištenih prirodnih resursa prekogranične regije. To će se postići obnavljanjem i uređenjem 3 prirodna dobra u Nijemcima (Hrvatska), Tuzli (BiH) i Skadarskom jezeru (Crna Gora), ali i aktivnostima izgradnje kapaciteta usmjerenim na jačanje vještina i kapaciteta ciljnih grupa u održivom upravljanju turističkim destinacijama i osiguranje kvalitete u upravljanju. Projektni partneri iz Bosne i Hercegovine su Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA.

Projekat Panonsko-jadranska veza/PA.CON sufinansiran je sredstvima ERDF-a i IPA II fondovaEuropske unije kroz Interreg IPA CBC Program Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 -2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.870.267,92, a iznos od 1.578.319,07 EUR sufinansira Evropska unija. Trajanje projekta je 24 mjeseca počevši od 15.10.2020. godine do 14.10.2022.godine. Više informacija o projektu možete pronaći na: https://www.facebook.com/PannoniaAdriaConnection.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*