Sastanak političkih lidera u nedjelju, stavovi približeni

Sastanak političkih lidera stranaka koje čine većinu na državnom nivou zakazan je za nedjelju, 22. februara, u 16 sati u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, doznaje Fena.

Predstavnici stranaka kazali su danas Feni da su stavovi o formiranju Vijeća ministara BiH približeni, a u nedjelju bi, najavljuju, trebalo sve biti definirano što bi u konačnici rezultiralo predlaganjem ministara za Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije – SDA) tada bi mogao predložiti i njihovo imenovanje Parlamentarnoj skupštini BiH čime bi trebalo biti okončano formiranje izvršne vlasti na državnom nivou nakon oktobarskih općih izbora.

Stranke koje čine većinu su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, SDA, Demokratska fronta (DF) te koalicija Saveza za promjene iz Republike Srpske. Uz predsjedavajućeg SDA će imati još dva ministra, HDZ i Savez za promjene po tri i DF jednog ministra.

HDZ-u bi trebali pripasti pozicije ministra finansija i trezora i odbrane, a mediji su objavili da bi na te pozicije mogli doći Vjekoslav Bevanda (dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH) i Marina Pendeš (dosadašnja zamjenica ministra odbrane).

Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je Feni da su imena budućih ministara koja se pojavljuju u medijima još na nivou spekulacija, ali je izrazio uvjerenje da će uskoro doći do konačnog imenovanja svih ministara u Vijeću ministara BiH.

U medijima je objavljeno da je cilj SDA da, uz predsjedavajućeg, predloži ministra pravde i civilnih poslova, a najavili su i da bi buduća ministrica pravde trebala biti Alma Čolo, a ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

U izjavi Feni generalni sekretar DF-a Sifet Podžić kazao je da bi ovoj stranci trebalo pripasti mjesto ministra saobraćaja i komunikacija te još dvije ili tri zamjeničke pozicije i to vjerovatno zamjenika ministra vanjskih poslova, odbrane i finansija ili pravde.

No budući da sve još nije definirano danas nije mogao govoriti o imenima, naglašava da je preostalo da se definira kome će pripasti mjesto ministra civilnih poslova i zamjenika ministra vanjskih poslova.

Partiji demokratskog progresa (PDP), koja je dio koalicije Saveza za promjene, pripalo bi mjesto ministra vanjskih poslova (kandidat je Igor Crnadak), ali Crnadak je danas u izjavi Feni kazao da o tome još ne može govoriti.

Kao generalni sekretar PDP-a izrazio je nadu da će u nedjelju biti postignut dogovor o tome kojoj će partiji pripasti koji resori budući da su politički lideri već uradili mnogo posla.

Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), stranci koalicije Saveza za promjene, pišu mediji, trebala bi pripasti pozicija ministra sigurnosti (kandidat je Dragan Mektić) te mjesto ministra trgovine i ekonomskih odnosa, a ta stranka, pišu mediji, trebala bi predložiti Mirka Šarovića.

Na prvom zajedničkom sastanku čelnika stranaka održanog u srijedu potvrđeno je da je o raspodjeli osam ministarstava postignuta načelna saglasnost, dok se tek treba definirati kome pripada pozicija ministra civilnih poslova.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*