Turska Radio Televizija TRT snima prilog u Tuzli

Proteklih nekoliko dana u našem gradu boravila je novinarska ekipa Turske Radio Televizije TRT, sa namjerom da snimi kadrove i priče na licu mjesta i kroz taj materijal predstavi turskoj javnosti grad Tuzlu.

Petočlana ekipa u sastavu: Ahmet Hamdi Šišman – novinar, Ilker Akkaya – asistent novinara, Adis Patković – snimatelj i Džanela Trebo – producent, koja radi specijalne emisije, obišla je gotovo sva značajnija kulturna mjesta i događaje diljem Europe, pa će i okosnica emisije koja se snima o Tuzli biti događanja koja su obilježila metamorfozu grada.

Tokom boravka u našem gradu novinari TRT su izrazili želju da snime razgovor sa gradonačelnikom, Jasminom Imamovićem, koji je tokom svog mandata, kako su rekli, Tuzlu uspio, iz rudarsko-industrijske zone, pretvoriti u pravu turističku oazu na području jugoistočnog dijela Europe.

Novinare je gradonačelnik Imamović kroz političku, ekonomsku, društvenu, turističku i kulturnu sferu upoznao sa raspoloživim vrijednostima i potencijalima našeg grada.

U jednosatnom razgovoru govorilo se o trenutnom i budućem razvoju Tuzle, gdje se gradonačelnik Imamović posebno osvrnuo na značajan broj kapitalnih investicija, čime je grad pretvoren u veliko gradilište, s tendencijom porasta izgrađenih stambeno poslovnih objekata.

U osmogodišnjem pravnom procesu pet ranije privatiziranih javnih preduzeća i javna dobra vraćeni su u vlasništvo građana. Uspostavljanjem novih javnih preduzeća stvorena su nova radna mjesta čime se u velikoj mjeri uticalo na smanjenje broja nezaposlenih u Tuzli ali i BiH.

Tom prilikom gradonačelnik Imamović uputio je otvoreni poziv turskim investitorima da posjete grad Tuzlu i investiraju u privredne potencijale i razvoj zdravstvenog turizma.

Sa posebnim zanimanjem turski novinari su postavljali pitanja vezana za ideju izgradnje slanih jezera, a zbog čega je naš grad nekoliko puta osvajao nagrade za turistička postignuća.

Atraktivnim snimkama, reporterska ekipa zabilježila je i obnovu spomenika kulture od oštećenja nastalih zubom vremena, zatim prizore o ljepotama istorijske i kulturne baštine koje će zasigurno utjecati na dodatno povećanje zanimanja turske javnosti.

Boravak turskih novinara će se zasigurno pozitivno odraziti na atraktivnost Tuzle i njen položaj na regionalnom turističkom tržištu, koji joj temeljem izuzetno bogatog kulturnog naslijeđa, izvrsnog položaja te ulaganja u nove smještajne kapacitete i pripada.

(Grad Tuzla/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*