Vojvodina: Masovno učeničko padanje u nesvjest ˝kolektivna psihosomatska reakcija˝

Učenici ponovno otvorene vojvođanske osnovne škole “Isidora Sekulić”, koji su prije deset dana gotovo istodobno pali u nesvijest tijekom sata tjelesnog, nisu otrovani, već je riječ o “masovnoj nesvjesnoj psihosomatskoj reakciji”, prenijela je u petak Radiotelevizija Vojvodina (RTV).

Devetnaestero učenika osnovne škole u mjestu Šajkaš, u Vojvodini, onesvijestilo se 10. veljače tijekom sata tjelesnog, a kao razlog mediji i liječnici tada su naveli – trovanje plinom.

No mjerodavne institucije koje su bile uključene u istragu, uključujući Institut za javno zdravlje, bolnicu, policiju, prosvjetnog inspektora i prosvjetnog savjetnika, došli su do zaključka da nesvjesticu nisu izazvali bilo kakvi toksini, naveo je RTV.

“Liječnici koji su uključeni u liječenje djece potvrdili su da se radi o kolektivnoj nesvjesnoj psihosomatskoj reakciji učenika”, objasnili su za RTV u Ministarstvu prosvjete Srbije.

Rezultati Instituta za sudsku medicinu pokazali su da u uzorcima krvi i urina učenika nema tragova plina, čime je odbačena mogućnost trovanja, a analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazale su da nesvjesticu učenika nisu prouzročile ni kemijske ili biološke supstance.

Zbog uznemirenosti roditelja, istraga će biti nastavljena, a roditelji su dobili naputak s preporukama kako da se ponašaju u slučaju psihološko-kriznih situacija.

Prošloga utorka 44 učenika Osnovne škole “Isidora Sekulić” iz Šajkaša prijavilo zdravstvene tegobe, od kojih su neki imali mučninu, neki nesvjesticu, a 20 djece bilo je zadržano u novosadskoj dječjoj bolnici na ispitivanjima.

Nakon obveznog 24-satnog zadržavanja oni su svi pušteni kućama u dobrom stanju, prenijela je RTV koja, međutim, nije dala nikakvo šire obrazloženje zbog čega je došlo do ove pojave.

Dnevni list “Blic” ranije je prenio izjavu epidemiologa Zorana Radovanovića, koji je izjavio je slučaj “trovanja” u stvari “udžbenički primjer epidemije masovne histerije”.

“Ne postoji niti jedan toksin, otrov u medicini, koji izaziva simptome o kojima je bilo riječi u javnosti. Jednoj djevojčici je pozlilo i odjednom 18 ostale djece pada u nesvijest, a nastavnici koji su pritrčali da pomognu nisu imali nikakve simptome i tegobe”, rekao je on.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*