U Tuzli obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara u cijelom svijetu, kao dan kada se ukazuje na važnost i značaj očuvanja i upotrebe maternjeg jezika, kao jedne od najbitnijih značajki individualnog i kolektivnog idetniteta. Ovaj datum danas je prigodnim programom obilježen i u Tuzli.

U povodu obilježavanja Dana maternjeg jezika 2015., Udruženje nastavnika i profesora bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti Tuzlanskog kantona, u saradnji s Udružnjem za mir, obrazovanje i kreativnost CMOK, Bosanskom medijskom grupom, i Domom mladih Tuzla, i ove godine je organizovalo niz aktivnosti na cijeloj tuzlanskoj regiji, pod imenom „Slovo o jeziku“. Takođe, osnovne i srednje škole obilježavaju ovaj dan, uz priredbe, okrugle stolove i debate, šireći ljubav prema maternjem jeziku i tradiciji, te njegujući ljubav prema iskonskim vrijednostima naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

„Ja moram pohvaliti Udruženje i našu profesoricu Amelu Isanović, koja je dala ideju prije četiri godine da mi ovo pokrenemo. Nekada kada mi posustanemo i zastanemo, sama djeca kažu, sada je februar hoćemo li obilježiti Dan maternjeg jezika, šta ćemo raditi. Pošto se u svim školama kroz redovnu nastavu to spominje, djeca sve više postaju svjesna jezika kojim govore, odnosno važnosti njegovanja jezika i tradicije“, kazala je ovom prilikom Sabina Jogunčić, predsjenica Udruženja nastavnika bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika TK.

Ovom prilikom postavljena je zanimljiva izložba „Riječ o jeziku“, na kojoj su izložene knjige i drugi dokumenti, koji govore o jezicima u Bosni tokom njenoga postojanja. Uz kulturno-zabavni program, grupa učenika, nastavnika, roditelja i drugih koji vole i njeguju jezik kojim govore, kroz različite brojne sadržaje, pokazali su ljepotu i šarolikost jezika.

„Naš jezik, to smo zapravo mi. U školi svake godine izložbama, edukacijama, kulturno-umjetničkim programima obilježimo ovaj datum. Meni moj jezik predstavlja sve, jer bez njega nebi bili dovršene ličnosti“, kazala nam je učenica četvrtog razreda Rudarske škole iz Tuzle Indira Suljić.

Ovaj datum proglasio je UNESCO 1999. godine, a prvi put je u Bosni i Hercegovini obilježen 2011. godine. Od tada se ovaj dan obilježava u stotinama škola širom Bosne i Hercegovine, uz bogate aktivnosti kojima se ukazuje na maternji jezik, kao vrijednu baštinu, koju imamo obavezu da čuvamo.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*