U Tuzli održana edukacija o sigurnosti djece u saobraćaju na električnim romobilima i biciklima

Centar za socijalne inovacije iz Tuzle održao je stručni seminar na temu „Prevencija saobraćajnih nezgoda na romobilu ili biciklu“ s ciljem osposobljavanja predstavnika osnovnih škola sa područja Tuzle za rad sa djecom na prevenciji saobraćajnih nezgoda maloljetnih vozača električnih romobila i bicikla.

Seminar je orgaiziran u okviru projekta „Sigurno u saobraćaju električnim romobilom i biciklom”, finansiranog od strane Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, a koji se realizira u saradnji sa Aktivom pedagoga grada Tuzla. Projekta je posvećen povećanju stepena bezbijednosti djece i mladih učesnika u saobraćaju i nivou saobraćajne kulture na području Tuzlanskog kantona.

Sigurnost djece u saobraćaju je izrazito važna jer su djeca posebno ranjiva grupa učesnika u saobraćaju. Pored bicikla kao sredstva prevoza poseban izazov danas predstavljaju električni romobili. Električni romobili postali su pravi trend u brojnim evropskim gradovima. U posljednje vrijeme svoju popularnost bilježe i u Tuzli i drugim gradovima Tuzlanskog kantona. Na ulicama i trotoarima, u svim gradovima BiH možemo vidjeti veliki broj električnih romobila koje voze i djeca i odrasli. Međutim, zbog brzine koju mogu da razviju, teške uočljivosti, njihovog bešumnog rada kao i neadekvatnog korištenja oni kao prevozno sredstvo mogu biti i vrlo opasni.

Kako bi se postigla veća sigurnost djece vozača električnih romobila i bicikla u okviru projekta je izrađen i priručnik “Sigurno u saobraćaju biciklom i električnim romobilom” koji je predstavljan učesnicima seminara kao osnova za rad sa djecom u školama. Pored priručnika učesnici seminara su slušali i izlaganja na teme: “Prednosti i rizici korištenja bicikla i e-romobila za djecu”, “Osnovna saobraćajna pravila i kultura učesnika u saobraćaju sa električnim romobilom i biciklom i posljedica njihovog nepoštivanja”, te “Metodika rada sa djecom u oblasti sigurnosti djece u saobraćaju sa e-romobilom i biciklom”.

Na seminaru su učestvovali predstavnici sedamnaest osnovnih škola sa područja Tuzle, a predavači na seminaru su bili eminentni stručnjaci iz oblasti saobraćaja, biciklizma i metodike nastave i to predstavnik Odsjeka za saobraćaj i edukaciju pri Ministarstvu obrazovanja i nauke TK, predstavnik Biciklističkog kluba Tuzla i predstvnik Aktiva pedagoga grada Tuzla. 

U svrhu podizanja višeg nivoa sigurnosti školske djece u saobraćaju, njihovog osposobljavanja za odgovornije i sigurno korištenje električnog romobila i bicikla, te podizanja nivoa svijesti kod djece o rizicima u saobraćaju zaključeno je da škole poduzmu odgovarajuće edukativno-preventivne aktivnosti na osposobljavanju djece. 

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*