Kako će izgledati obnovljena zgrada SodaSo u Tuzli

Zgrada SodaSo u Tuzli, spaljena u demonstracijama 2014., iduće godine bi mogla dobiti obrise moderne građevine, jer su pokrenute aktivnosti kao uvertira u njenu rekonstrukciju. Idejno rješenje je završeno te se ishoduju neophodne dozvole za kreiranje glavnog projekta.

Masovne demonstracije iza sebe su ostavile spaljenu zgradu SodaSo koja od 2014. godine predstavlja pravo ruglo u centru Tuzle. Nakon brojnih peripetija zgrada je u cijelosti prešla u vlasništvo Vlade Tuzlanskog kantona te su se stvorili uslovi za pronalazak rješenja kojim će se postići njena rekonstrukcija.

Prva procjena rekonstrukcije zgrade koja je do 2014. bila sjedište Kantonalne vlade, urađena je prije sedam godina i ona je tada iznosila milion konvertibilnih maraka. Nakon toga je urađena i analiza statisčke stabilnosti objekta te je u nalazu ustanovljeno da je obnova izvodiva. Konkurs za idejno rješenje je raspisan i on je rezultirao predstavljanjem rekonstruisane građevine koja prati moderan arhitektonski izričaj.

“Vlada TK je usvojila idejno rješenje, on je prezentovan i gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću te nadležnim službama, a sada se ide na sljedeći korak – dobijanje urbanističke saglasnosti. Ured za zajedničke poslove TK je predao zahtjev, a da bi ona bila dobivena mi moramo dobiti saglasnost Grada Tuzle jer se zgrada koja je u vlasnštvu vlade nalazi na gradskom zemljištu”, kazao je za Klix.ba Zvjezdan Karadžin, kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okolice.

Dobijanje urbanističke saglasnosti bit će uvertira za raspisivanje konkursa za izradu glavnog projekta rekonstrukcije zgrade te osiguranje sredstava za iduću godinu, koja će biti namijenjena za izvođenje sancije.

“Trenutno ne znamo tačno koliko će koštati obnova jer se cijene na tržištu, nažalost, mijenjaju iz dana u dan. Ali, zbog toga nastojimo ubrzati cjelokupan proces. Nadam se da bismo početkom iduće godine mogli krenuti u rekonstrukciju, a okvirni rok za izvođenje radova je između deset i 12 mjeseci, ali to uzimamo sa rezervom”, dodao je Karadžin.

Prema idejnom rješenju, zgrada SodaSo pratit će savremene standarde, u prizemnom dijelu s prednje i zadnje strane će biti proširena u odnosu na trenutne dimenzije, uz dodavanje teretnog lifta i protivpožarnih stepenica. Također, predviđeno je uređenje okolnog prostora na kojem će biti smješten i parking.

“S obzirom na to da neće biti potrebno provoditi povećanje stabilnosti objekta, ne vjerujem da će rekonstrukcija biti kompleksna. Bitno je da se to provede u skladu sa zacrtanim standardima te da naravno nadzorni organi sve blisko prate”, zaključio je Karadžin.

Nakon što je sjedište Kantonalne vlade spaljeno 2014. godine, ministarstva i propratne službe su izmještene u prilično neuslovne objekte, neki od njih često su i na udaru poplava, a zabilježen je i slučaj izlijevanja fekalnih voda u prostorije, zbog čega je Ministarstvo privrede TK nedavno iseljeno iz zgrade u kojoj se nalazilo.

U obnovljenu zgradu SodaSo predviđen je prelazak okviro 260 vladinih zaposlenika, a na ovaj način će se ostvariti i određene uštede, s obzirom na to da se trenutno izdvajaju značajna finansijska sredstva za zakup prostorija.

(RTv7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*