Hrvatska: Od utorka Covid potvrde potrebne za sve državne i javne institucije

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na konferenciji za medije najavio je detalje ranije najavljenog uvođenja Covid potvrda za sve koji su zaposlenici, kao i sve oni koji od utorka ulaze u državne i javne institucije u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Prilikom dolaska na posao svi državni i javni službenici, zaposlenici trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska, županije, gradovi i općine morat će od 16. studenog/novembra, utorka, predočiti Covid potvrde, najavljeno je danas na konferenciji Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Osobe koje nisu cijepljene morat će proći testiranje dva puta tjedno, testiranje će organizirati poslodavac, a u Republici Hrvatskoj bit će uspostavljeno 6.407 testnih mjesta, najavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Ovom odlukom uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja isključivo iz epidemioloških razloga kako se funkcioniranje državnih tijela i javne uprave ne bi dovelo u pitanje, a EU digitalna Covid potvrda je dokaz da je osoba testirana, da je negativna na virus, da je preboljela Covid-19 ili da je cijepljena”, kazao je Božinović.

Iste Covid potvrde morat će imati korisnici ovih ustanova, stranke, a njihova valjanost provjeravat će se od osobe ovlaštene od strane poslodavca na ulasku u prostorije navedenih ustanova.

Osobe koje su preboljele Covid-19 unatrag godinu dana također će moći imati valjanu Covid potvrdu koju će im na zahtjev izdavati liječnik opće prakse koji ima evidenciju o njihovom preboljenju. Do ove odluke, preboljenje je osiguravalo EU Covid potvrdu samo na šest mjeseci od datuma preboljenja, dok za cijepljenje osobe potvrda i dalje vrijedi godinu dana. Osobe koje prime ili će primiti treću dozu cjepiva, koja se najčešće daje šest mjeseci nakon druge doze, imat će pravo na produljenje Covid potvrde narednih godinu dana, odlučio je Stožer.

Osobe koje odbiju predočiti Covid potvrdu ili se odbiju testirati neće imati pravo ulaska niti boravka u prostorijama državne i javne uprave.

Ova ista mjera od 4. listopada/oktobra uvedena je za ustanove zdravstvene i socijalne skrbi, a sada je proširena na sve državne i javne institucije: škole, fakultete, pošte, porezne uprave, općine itd.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*