Promocije zbirke pjesama „Dvojnik“

U srijedu, 17.9.2021. godine s početkom u 18.00 sati na sceni Pozorišta mladih Tuzle biće realizovana promocija zbirke pjesama „Dvojnik” autora Marka Bačanovića. Promotor je prof. dr. Almir Bašović, dok je u ulozi moderatora Mirza Pinjić. Organizator promocije je Pozorište mladih Tuzle uz podršku JU Centra za kulturu Tuzla.

Zbirka je dobitnica nagrade Fondacije za izdavaštvo Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, kao i nagrade Udruženja nezavisnih pisaca Srbije, dok su pojedinačne pjesme osvojile brojne druge međunarodne i regionalne nagrade.

Sastavljena je od 160 soneta podijeljenih u devet cjelina (Postanak, Tamna Tvar, Duša svijeta, Ravna staza, Povratak u Jedno, Bistra magma duha, Simfonija sfera, Alhemija, Sunčev lovor), a u svojoj ukupnosti govori o podvojenosti kontradiktornih univerzuma unutar čovjeka kojim je ovladala sila poezije.U monološko-dijaloškoj formi, svaki od “dvojnika” predstavlja autorov osvrt na različite pojave, ljude, filozofske i društvene fenomene, ali i jednu vrstu autokorektiva ili oslobađanja iz apriornih okova svakodnevnice ili ponovnog upadanja u iste, zavisno od pozicije lirskog subjekta i objekta. Svaki „dvojnik” istovremeno je i original u odnosu na ono što podvaja, odnosno čime je podvojen i sam.

Marko Bačanović rođen je 1984. godine u Sarajevu. Diplomirao je i magistrirao na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Godine magistarskog i doktorskog studija provodi na Puškinovom institutu u Moskvi, kao i na Univerzitetu u Varšavi kao dio studentske razmjene između država Evropske zajednice i Zapadnog Balkana. Jedno vrijeme bio je zaposlen na Katedri za ruski jezik i književnost u Sarajevu kao asistent na svim predmetima vezanim za rusku književnost i kulturu.

2019. godine objavljuje prvu zbirku poezije „Dreka pamtivijeka”.

Dobitnik je pjesničke nagrade “Tragom Nastasijevića” za 2019. godinu, a iste godine na najmasovnijem balkanskom i internacionalnom pjesničkom takmičenju Mili dueli osvaja treću ukupnu nagradu, kao i nagradu za najboljeg autora iz Bosne i Hercegovine. Dobitnik je nagrade Udruženja nezavisnih pisaca Srbije za najbolju poetsku zbirku za sezonu 2019./2020., kao i nagrade Fondacije za izdavaštvo Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Urednik je zbornika „Kopno tvrde kore”, gdje objavljuje poeziju nove generacije bosanskohercegovačkih autora, kao i zamjenik glavnog urednika banjalučkog Naučno-popularnog časopisa „A priori“. Bavi se i esejistikom, kao i književnim prevođenjem sa ruskog, poljskog, njemačkog i engleskog jezika. Živi i stvara u Varšavi.

Ulaz na promociju je slobodan uz poštivanje COVID 19 mjera i propisa.Dobrodošli.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*