Schmid: Vlasti BiH moraju pokrenuti dijalog i riješiti nesuglasice

Generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid doputovat će u ponedjeljak, 22. novembra, u posjetu Bosni i Hercegovini kada će se susresti s brojnim bh. dužnosnicima, u veoma složenom trenutku za BiH obilježenom retorikom podjela i političkim tenzijama.

U intervjuu za Fenu Schmid kaže da se raduje posjeti Bosni i Hercegovini, koja je stvarni kulturni mozaik, izuzetno živopisan, i koja je ostvarila hvale vrijedan i teško stečeni napredak, koji se ne može uzimati zdravo za gotovo. 

– Znam da dolazim u posjetu u veoma složenom periodu, koji je, nažalost, obilježen pojačanom retorikom podjela i političkim tenzijama. Stoga će moja glavna poruka biti: vlasti moraju pokrenuti dijalog kako bi se riješile nesuglasice koje se tiču upravljanja – naglasila je.

OSCE je svesrdno opredjeljen davanju podrške sigurnoj, jedinstvenoj i progresivnoj Bosni i Hercegovini. Aktivni su u BiH već 25 godina, gdje Misija OSCE-a ima ključnu ulogu, radeći s partnerima na svim nivoima vlasti širom države.

– Ovo je poruka koju ću prenijeti na svojim sastancima s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministricom vanjskih poslova te članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Također ću razgovarati s predstavnicima civilnog društva i međunarodnim partnerima – dodala je.

Kaže da postoji cijeli niz praktičnih pitanja o kojima želi razgovarati tokom posjete, kao na primjer, o konkretnim koracima za provedbu već odavno potrebnih reformi – i ovdje OSCE radi na promoviranju nezavisnog i efikasnog pravosuđa, boreći se protiv korupcije i jačajući povjerenje i pomirenje.

Namjera joj je ohrabriti i nastavak rada na izbornoj reformi, temeljem preporuka Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), a razgovarat će se i o kvaliteti obrazovanja, gdje je važno eliminirati diskriminaciju i segregaciju.

Druga tema je kontrola naoružanja. Misija OSCE-a i ministar sigurnosti dogovorili su novi projekat za rješavanje rizika vezanih za ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu malokalibarskim i lakim oružjem i njegovom municijom.

Upoznata je s činjenicom da se građani Bosne i Hercegovine trenutno suočavaju s velikim izazovima, bilo da je u pitanju ekonomija, zapošljavanje, migracije, obrazovanje, korupcija ili zdravstvo i to su stvarni, svakodnevni problemi, zajednički svim građanima, koji zahtijevaju hitnu pažnju.

– Građani računaju na svoje lidere, da međusobno razgovaraju, slušaju, da ostave razlike po strani i da teže konsenzusu za dobrobit svih. No, političko okruženje u BiH danas riskira da ugrozi postignuti napredak. Jasno je da to doprinosi sve većem broju ljudi koji napuštaju zemlju, a taj obrazac može imati negativne socio-ekonomske efekte, kao što su manje vještina, manje inovacija i smanjeni ekonomski rast – podvukla je Schmid.

Napominje da je OSCE spreman pomoći liderima da se fokusiraju na izgradnju i jačanje pomirenja i uključivanje u reforme koje će ojačati BiH kao stabilnu i prosperitetnu zemlju te je izrazila nadu da će ove mogućnosti biti iskorištene.

– Postoji mnogo pozitivnih primjera liderstva, posebno na općinskom nivou i širom civilnog društva, koji zaslužuju da budu prepoznati i da budu replicirani širom zemlje – naglasila je.

Govoreći o potrebi regionalne saradnje, podsjetila je da je tokom protekle dvije decenije, u jugoistočnoj Evropi ostvaren značajan napredak u daljnjoj konsolidaciji mira, sigurnosti i stabilnosti, kao i u jačanju demokratskih institucija i vladavine prava.

OSCE je ponosan što je odigrao svoju ulogu u tome, te što se ovaj region, koji se nekada smatrao korisnikom, sada razvija u onoga koji doprinosi regionalnoj sigurnosti, prenoseći iskustva i najbolju praksu kroz OSCE.

– No, uvijek ima još korisnog, zajedničkog posla da se uradi. U sve složenijem i globaliziranom svijetu, uvijek postoje mogućnosti za očuvanje i unapređenje regionalne saradnje. Smatram neophodnim, ne samo za sigurnost i stabilnost, ili za konkurentnost i razvoj već i za podsticanje međuljudskih kontakata, izgradnju povjerenja među i unutar društava i unapređenje pomirenja – dodala je Schmid.

Izrazila je zadovoljstvo jer vlade u regionu to prepoznaju i ostaju posvećene očuvanju i jačanju regionalne saradnje, a sada više nego ikad, politički lideri u regionu pozvani su da predstave pozitivnu viziju saradnje koja može omogućiti napredak i prevazići podjele iz prošlosti.

– Jedan poseban način na koji OSCE može pomoći da se ovo unaprijedi je razmjena iskustava mladih na regionalnom nivou. Sastat ću se s mladima i predstavnicima civilnog društva dok sam u BiH i radujem se što ću čuti više o njihovom radu na ključnim pitanjima kao što je rodna ravnopravnost, kao i o njihovim vizijama za budućnost – zaključila je u intervjuu za Fenu generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid.

(RTV7/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*