Klub mladih “Tignum” Tuzla u globalnoj kampanji protiv rodno zasnovanog nasilja

Klub mladih “Tignum” djelujući u sklopu Edukacijskog centra “Nahla” Tuzla i ove godine kroz niz aktivnosti doprinosi globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Kampanja počinje 25. novembra – Dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. decembra – Dan ljudskih prava.

Tignumke su svoje aktivnosti započele 24. novembra, dijeleći na dvije lokacije u Tuzli letke sa informacijama o načinu prijave nasilja. Pored letaka, Tignumke su pripremile i video za društvene mreže kojim su poslale poruku svim ženama koje proživljavaju nasilje s ciljem informisanja i ohrabrivanja svih u društvu na prijavu nasilja. U toku kampanje Tignumke će učestvovati i na seminaru na temu zaštite ljudskih prava i prepoznavanja nasilja nad ženama i koracima podrške ženama koje su žrtve nasilja.

Obilježavanjem ovog dana Tignumke žele ukazati na važnost senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad ženama te doprinijeti jačanju odlučnosti žena da proživljeno nasilje prijavljuju kako bi se buduća nasilja prevenirala, a već počinjeno nasilje sankcioniralo na odgovarajući način.

Nasilje nad ženama i djevojčicama jedno je od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu, a zbog stigmatiziranja okoline i srama često ostaje neprijavljeno. Ohrabrujemo sve žene i djevojke koje trpe bilo koji oblik nasilja ili vide da je neka druga žena žrtva nasilja, da se usude i prijave nasilje.

Tignum je platforma za djelovanje mladih u okviru Edukacijskog centra “Nahla” Tuzla. U okruženju prepoznajemo mlade žene koje svojim radom i aktivizmom žele društvo mijenjati nabolje, te im kroz posebno osmišljen dvogodišnji program pružamo podršku. Unapređujemo lične i profesionalne kapacitete, učimo kako aktivno djelovati u društvu, kako koristiti različite aktivističke alate, istražujemo probleme zajednice, učestvujemo u lokalnim i međunarodnim projektima, inicijativama i kampanjama.

EC NAHLA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*