Posignut dogovor o raspodjeli pozicija u Vijeću ministara BiH

Lideri političkih stranaka većine na državnom nivou postigli su večeras dogovor o raspodjeli pozicija u budućem, postizbornom, sazivu Vijeća ministara BiH.

Nastavljaju se razgovori o formiranju Federalne vlade, to je novinarima saopćio lider HDZ-a Dragan Čović.

Koaliciji okupljenoj oko HDZ-a u novom Vijeću ministara treba da pripadnu tri ministarstva – u resorima finansija, odbrane i pravde, te četiri pozicije zamjenika ministara i to u resorima ministarstva vanjskih poslova, vanjske trgovine, sigurnosti te prometa i komunikacija.

Strankama koje čine Savez za promjene namijenjene su, prema Čovićevim riječima, tri ministarske pozicije – u resoru vanjske trgovine, vanjskih poslova i sigurnosti, kao i tri pozicije zamjenika ministara – na mjestima civilnih poslova, odbrane te izbjeglica.

Čović je dalje kazao da su SDA-u, osim pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, namijenjeni ministarski resori civilnih poslova te izbjeglica, kao i pozicije zamjenika ministara u resorima finansija i pravde.

Demokratskoj fronti pripast će mjesto ministra prometa i komunikacija te mjesto zamjenika ministra u resoru odbrane.

Čović je najavio večerašnji nastavak razgovora lidera političkih stranaka o formiranju budućeg saziva Federalne vlade u pokušaju, kako je rekao, da do kraja iduće sedmice budu formirani i novo Vijeće ministara BiH i Federalna vlada.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.